patelnia
Fot.Pixabay

Nie powinno nas dziwić, że w prawie każdym znanym nam nowoczesnym gospodarstwie znajdziemy dziś patelnie z nieprzywierającą powłoką. Patelnia, którą producent wyposażył w powłokę zapobiegającą przywieraniu pokarmu, to prawdziwy skarb w kuchni. Wiele osób uważa, że jest to całkowita podstawa w kuchni. Niezbędnik, bez którego nie mogliby sobie poradzić. W końcu, w jaki inny sposób przygotujemy dziś idealne jajka sadzone bez większego wysiłku? Nie zapominajcie także o puszystym naleśniku, pysznych rybach i chudym mięsie bez dużej ilości oleju i masła na patelni. Patelnie nieprzywierające stały się kuchennym symbolem prostoty. Często są one jednak źle traktowane przez użytkowników. Zapominamy o ich konserwacji i przechowywaniu. Dziś zwrócimy uwagę na to, w jaki sposób powinniśmy zająć się naszymi patelniami z nieprzywierającą powłoką.

Zachowuj średnią temperaturę gotowania

Prawdopodobnie pierwszą rzeczą, na którą chcecie zwrócić uwagę, jest temperatura gotowania podczas korzystania z tego rodzaju patelni. Patelnia z nieprzywierającą powłoką wymaga od nas utrzymania stałego poziomu ciepła. Jednak w odróżnieniu od patelni grillowej, ten rodzaj preferuje nieco niższe temperatury. Potrawy na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu powinny być smażone równomiernie na niewielkim ogniu. Jeśli często korzystacie z ekstremalnie wysokich temperatur, szybko zniszczycie powłokę swojej patelni. Nawet jeżeli nie zostanie ona zniszczona, wówczas ograniczycie jej żywotność. Reasumując, ze wszystkich zaleceń dotyczących patelni z nieprzywierającą powłoką wynika, że jest to sprzęt, który nie znosi wysokiej temperatury. Dzieje się tak, ponieważ producenci nie przystosowali jej do szybkiego gotowania. Mięso, warzywa lub jajka mają się jedynie tlić na jej powłoce. Jeżeli jednak zachowacie średnią temperaturę i nie będziecie nagrzewać tego produktu, z całą pewnością długo wam posłuży. Wyjątkami patelni z nieprzywierającą powłoką są te z dodatkiem ceramiki na powłoce. Znoszą wysokie temperatury.

Fot.Pixabay

Wykorzystaj właściwy rodzaj tłuszczu

Patelnie z nieprzywierającą powłoką mają jeszcze jeden mankament, o którym należy pamiętać, jeśli chcemy zadbać o ich żywotność. Pamiętajmy o tym, żeby wybierać właściwy rodzaj tłuszczu podczas smażenia. W związku z tym, że patelnia nie jest przeznaczona do długiego smażenia na wysokich temperaturach, poszukaj olejów o wysokim dymieniu. Wybieraj oleje z pestek winogron, oleje z awokado oraz oleje z sezamu, ponieważ będą spełniały swoją funkcję. Powinniście natomiast unikać wszystkich oleju charakteryzujących się niskim punktem dymienia. Nie używajcie zatem oliwy z oliwek i olejów roślinnych. Oleje o niskim punkcie dymienia głównie charakteryzują się łatwym spalaniem. Z kolei łatwe spalanie przyczynia się do uszkodzenia nieprzywierającej powłoki. Unikaj sprayu z olejem kuchennym, który przywierając do patelni, może się nagrzać i uszkodzić ją. Wiele wymyślnych dodatków zawiera dziś konserwanty, które mogą przywierać do takich patelni. Zwracaj na to uwagę. Jeśli pozostawimy na patelni osad, który się spali, niewątpliwie uszkodzimy naszą nieprzywierającą powłokę.

Używaj silikonowych, nylonowych i drewnianych szpatułek na patelni

Ostatnie czego chcesz to pozdzierać swoją powłokę na patelni i sprawić, że produkt stanie się bezużyteczny. Za wszelką cenę unikaj metalowych przyborów w kuchni. Stal porysuje powłokę patelni. Możesz za to śmiało zamienić je na delikatniejsze materiały. Wypełnij swoją kuchnię przyrządami z drewna, silikonu i nylonu. Pamiętaj też o tym, aby nigdy nie dotykać powierzchni patelni z nieprzywierającą powłoką nożem. Jeśli chcesz bezpieczne oddzielić żywność lub ją przekręcić, skorzystaj ze szpatułki.

Czyszczenie patelni z nieprzywierającą powłoką

Myj patelnię dopiero wtedy, gdy produkt całkowicie ostygnie. Pierwszym krokiem jest zaczekanie na to, aż patelnia ostygnie. Zanim pokryjesz ją zimną wodą, upewnij się, że jest schłodzona. Jeśli dodasz zimnej wody do gorącej powierzchni, bardzo łatwo możesz ją uszkodzić. Drastyczna zmiana temperatury wypacza naczynia. Tak samo jest w przypadku powłoki patelni. Dodatkowo zalecamy posiadaczom patelni z nieprzywierającą powłoką, aby odpuścili sobie zmywarkę. Umyjcie swoją patelnię ręcznie. Niestety zmywarka z uwagi na swoją temperaturę i długotrwałe parowanie, może uszkodzić powłokę patelni.

Fot.Pixabay

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here