Jeżeli zastanawiacie się nad wybraniem odpowiedniej metody na przygotowanie pizzy, powinniście wziąć pod uwagę nie tylko piekarnik. Okazuje się, że pizze można wykonać na kilka innych, mniej popularnych sposobów. Mowa o przygotowaniu pizzy z patelni lub za pośrednictwem specjalnego sitka do pizzy. W jaki sposób określić, która metoda będzie dla nas odpowiednia? Zależy od preferencji. Ktoś może przepadać za cienką, chrupiącą pizzą, gdy inni będą przepadali za grubszym, bardziej sytym plackiem. Różne rodzaje naczyń i przyrządów do gotowania wpłyną na efekt ciasta w różny sposób. Dowiedzmy się zatem w jaki.
Pizza przygotowana na patelni
Do jednej z najważniejszych cech, które musimy wziąć pod uwagę, jest rozprowadzenie ciepła podczas przygotowywania pizzy. Patelnia ma zwykle dno w postaci płaskiej tacy, która przypomina mniejszą wersję blachy do pieczenia. Należy jednak pamiętać o tym, że ciepło nie zawsze rozprowadza się jednakowo po dnie patelni. Najlepszą cyrkulację powietrza można osiągnąć, wykorzystując patelnię z płaskim dnem. Odpadają wszelkiego rodzaju patelnie typu wok lub rondelki, w których przygotowujemy sosy, jeżeli chcemy, aby pizza równomiernie się dopiekła. Gładkie dno patelni sprawia, że klasyczne modele będą sprawdzały się podczas robienia pizzy najlepiej. Inne modele nie będą tak proste w użyciu. Dodatkowo warto powiedzieć o tym, że nieco zaokrąglona obręcz znana z budowy klasycznych patelni, pomoże nam obrócić ciasto na pizze, gdy zajdzie taka potrzeba. Pamiętajmy o tym, że ciasto można przygotować bezpośrednio w naczyniu, aby nie brudzić zbyt wielu przyborów kuchennych.
Przygotowanie pizzy na podstawce z siatką
Specjalne siatki, które pozwalają umieścić nam pizzę na podwyższeniu, stanowią realną konkurencję dla alternatywnych metod. Jest tak głównie dlatego, że pozwalają nam dopiec pizzę o wiele lepiej. Umieszczając ciasto na podwyższonej podstawce, sprawimy, że cyrkulacja powietrza zadziała równocześnie na spód, górną część oraz boki ciasta. Dzięki dolnym otworom w siatce podstawka na pizzę pozwoli na to, aby ciepło swobodnie przepływało przez całą strukturę ciasta i równomiernie dopiekło nasze składniki. W przypadku patelni perforowanej jest to niemożliwe. Siatka ma jednak nie tylko zastosowanie, które wpływa na smak ciasta. Dzięki niej o wiele szybciej dopieczemy swoje danie. Podstawka sprawdzi się doskonale w niemal każdym piecu. Jedynym ograniczeniem jest miejsce wewnątrz. Jeżeli chodzi o sam proces pieczenia, będzie on sprzyjał głównie fanom chrupiącej pizzy. Małe otworki w podstawce pozwolą, aby ciepłe powietrze opiekało skórkę ciasta równomiernie, a zarazem o wiele szybciej. Niektórzy jednak zwracają uwagę na to, że umieszczenie pizzy na podstawce do pieczenia jest niezwykle trudne. Podczas przenoszenia lepkiego ciasta, zdarza się, że składniki lub tłuszcz zaczną zsuwać się między otworami podstawki. Ostateczną różnicą między pieczeniem pizzy na patelni a za pomocą podstawki z siatką, będzie poziom dopieczenia skórki ciasta oraz czas niezbędny na przygotowanie pizzy.
Wady i zalety obu metod
Po wstępnym podsumowaniu przyjrzyjmy się wadom i zaletom metod przyrządzania pizzy, aby wybrać odpowiednią dla nas. Większość ludzi do dziś preferuje klasyczną patelnię z płaskim dnem, jeżeli chodzi o przygotowywanie pizzy. Metoda ta jest o wiele prostsza pomimo nieco dłuższego przygotowania. Dodatkowo metoda ta sprawdzi się w przypadku osób, które nie mogą zdzierżyć porozsypywanej mąki i składników na pizzę po całej kuchni. Przygotowywanie ciasta w patelni to o wiele czystszy sposób. Wszystkie niezbędne kroki podczas przyrządzania ciasta możemy dokończyć wewnątrz patelni. Dzięki temu nie będziemy musieli martwić się o przeniesienie delikatnego ciasta do innego naczynia.
Z drugiej strony podstawka z siatką do pieczenia pizzy oferuje o wiele krótszy czas niezbędny na dopieczenie ciasta. Mimo krótszego procesu gotowania ciasto zachowuje chrupkość i jest równomiernie podgrzane. Dziurki znajdujące się w dolnej części siatki pozwalają na szybsze usunięcie wilgoci z ciasta poprzez przyspieszoną cyrkulację ciepłego powietrza. Ich lekka konstrukcja podbija serca tych, którzy uwielbiają cienką i chrupiącą pizzę.
[…] na którą chcecie zwrócić uwagę, jest temperatura gotowania podczas korzystania z tego rodzaju patelni. Patelnia z nieprzywierającą powłoką wymaga od nas utrzymania stałego poziomu ciepła. Jednak […]