Jeśli o tej porze roku mieszkasz w miejskim apartamencie lub zwykłym mieszkaniu w bloku, prawdopodobnie doświadczysz nieco trudniejszej pogody. Szczególnie teraz, gdy wszechobecna moda związana z mediami społecznościowymi zagląda do każdego z naszych domów. Z całą pewnością zobaczysz mnóstwo smakowitych potraw na Instagramie lub na profilach znajomych na Facebooku. Trudno teraz o pysznego, soczystego burgera lub przygotowanie klasycznego mięsa na świeżym powietrzu. Cóż, okazuje się jednak, że nie musimy czekać do końca zimy, jeśli chcemy skosztować kilku grillowanych potraw. Możesz grillować całkiem dobry kawałek mięsa, jeśli tylko wyposażysz się w odpowiednią patelnię. Doradzimy ci wybór, aby twoja kuchnia nie mogła cię ograniczać.
Zalety patelni grillowej
Ślady po grillowaniu są zawsze ogromną zaletą na soczystym kawałku mięsa. Wypukłe elementy, które znajdziemy na patelni do grillowania, w fantastyczny sposób podpiekają nasze posiłki. Odpowiednie wgniecenia sprawią, że potrawa stanie się o wiele bardziej chrupka po przygotowaniu jej w naczyniu. Dodatkowo niektóre patelnie do grillowania są na tyle szerokie, że możemy rozmieścić je na dwóch palnikach. Dzięki takiej technice znacznie szybciej przygotujemy większą ilość mięsa. Więcej piersi z kurczaka lub wołowych kotletów podczas jednego smażenia? Nic nie szkodzi. Przy odpowiednio dużej patelni możesz nawet dorzucić nieco warzyw na ruszt. Zazwyczaj patelnie do grillowania będą doskonale nie tylko do samego smażenia, ale także do obsmażania. Możesz przygotować na nich wczorajsze potrawy bez dodatku zbędnego oleju. Taka patelnia sprawdzi się również przy bardziej konwencjonalnych posiłkach. Przygotuj na swojej patelni do grillowania boczek lub przepyszne naleśniki. Najlepiej jednak sprawdza się podczas przygotowywania mięsa, gdy jego tłuszcz spływa między kratki patelni do grillowania.
Jakie wady mają patelnie do grillowania?
Mimo tego, że możecie przyrządzić fantastyczne posiłki za pomocą takiej patelni, to nadal nie ten sam klimat. Bez odpowiedniej atmosfery w trakcie grillowania na świeżym powietrzu, zapachu węgla i śmiechu znajomych to już nie to samo zajęcie. Niestety patelnie grillowe z jednym palnikiem charakteryzują się tym, że bardzo często powstaje na nich chłodna strefa, która nie przypieka potraw. Pamiętaj również o wadzie dotyczącej gotowania na dużym ogniu. Grillowanie potraw wymaga wysokiej temperatury. Dlatego też w trakcie korzystania z takiej patelni w niewielkiej kuchni, musisz liczyć się z dymem. Dosłownie tak samo, jak w przypadku zwykłej patelni do smażenia, przy obróbce mięsa trudno ocenić, kiedy jest gotowe. Pomimo wyraźnego zrumienienia na wierzchu, możemy nie rozpoznać jego stanu od wewnątrz. Alternatywnie taka patelnia może od ciebie wymagać tego, aby przenieść ją do piekarnika. Wielu ludzi uważa patelnie do grillowania za dosyć trudne w czyszczeniu. Mimo wszystko to rzadko zatrzyma fanów grillowanych potraw.
Nasza propozycja, czyli patelnia Le Creuse
Mimo że może to dla wielu osób okazać się dosyć kosztowną inwestycją, patelnia Le Creuse jest naszym zdaniem warta każdej złotówki. To marka wśród urządzeń kuchennych, która nie zawodzi. Dla wielu osób sama francuska nazwa tej patelni to dowód, że jest to produkt godny uwagi. Ten grill to kawał solidnego naczynia wyprodukowany z wytrzymałego żeliwa. Nie musicie przejmować się ewentualnymi uszkodzeniami mechanicznymi lub tym, że przypadkiem pozdzieracie jej powłokę. Producent zadbał o to, aby patelnia grillowa Le Creuse była dosłownie nie do zdarcia. Oprócz wytrzymałości oferuje także niesamowity drenaż i wysoką wydajność podczas przyrządzania potraw z warzyw i mięsa. Patelnia o modelu Signature jest dostępna w różnorodnych kolorach. Kremowym, szarym, czarnym i czerwonym. Warto również zwrócić uwagę na ciekawe rozwiązanie estetyczne. Producent modelu Le Creuse dopasowuje kolory naczyń w taki sposób, aby zakupione u niego elementy kuchenne pasowały do siebie kolorami. To jeden z artykułów, który musisz włączyć do kuchni.
[…] ręczne czyszczenie potrwa dłużej i według niektórych jest mniej dokładne, nie uszkodzi waszej patelni. Jeśli chcecie zachować ją w dobrej kondycji, powinniście zadbać o jej śliską powłokę. To […]
[…] sztukę grillowania od nowa. To zupełnie nieprawda. Każdy, kto wcześniej obsługiwał grille na gaz lub te zasilane na węgiel, zrozumie działanie grilla na pellet. W przypadku tego narzędzia […]