Jak jeść homara?

0
571

Jak jeść homara? To pytanie na pewno zadaje sobie wielu z nas i zapewne niewielu z nas miało okazję spróbować tej egzotycznej potrawy. Niektórzy pewnie w ogóle nie przekonaliby się do takich udziwnień nawet za darmo, jednak czy słusznie? Często krytykujemy pewne rzeczy, dopóki ich nie spróbujemy. Warto przekonywać się do nowych rzeczy, jeżeli tylko nadarza się ku temu okazja, zarówno w kuchniach świata, jak i wszystkich innych dziedzinach życia.

Homar to danie, które od lat kojarzy nam się z luksusem i dobrobytem. Jest też symbolem niezrozumienia tradycji bogatych przez biedniejszych, co było nawet w komediowy sposób ukazane w znanym polskim filmie o Kargulu i Pawlaku. Jak dobrze pamiętamy, był to rejs luksusowym statkiem. Zazwyczaj homar jest spożywany właśnie w takich okolicznościach, często w doborowym towarzystwie. Oczywiście możemy takiego homara przyrządzić sami, korzystając z wielu dostępnych przepisów, jeżeli lubimy czasem poczuć się wyjątkowo, lub zaskoczyć miło rodzinę, przyjaciół i znajomych i nieznajomych, na których chcemy zrobić dobre wrażenie. Na pewno taka potrawa nie pozostanie bez komentarza, będzie dobrym powodem do rozpoczęcia ciekawej rozmowy.

W sieci można znaleźć wiele przepisów, jak przyrządzić homara. Można go przyrządzić na wiele sposobów, w sklepie zazwyczaj dostępny jest homar mrożony, którego można ugotować tradycyjnie lub na parze. Jednak równie ważną kwestią jest odpowiedź na pytanie, jak jeść homara. Jest to istotne zwłaszcza wtedy, kiedy spożywamy go w wysokiej rangą restauracji, na ważnym spotkaniu, gdzie chcemy wypaść jak najlepiej. Zazwyczaj, kiedy już zostajemy uraczeni tym daniem, jest to taka okoliczność, gdzie należy umieć się zachować. Aby nie wypaść jak Jaś Fasola na bankiecie, należałoby wiedzieć, jak się zabrać za spożywanie i oszczędzić sobie niepotrzebnych stresów.

Homar, jak go zjeść?

Zazwyczaj homar podawany jest przecięty na pół. Jedzenie homara zaczynamy od ogona. Po prostu wydobywamy mięso ze skorupy. Pamiętajmy, że w kleszczach homara także znajduje się mięso, które jest do zjedzenia; wydobywamy je po rozłupaniu kleszczy. Jadalną część stanowią również odnóża, które należy przełamać w połowie, aby wydobyć mięso. Jak widać zjedzenie homara nie stanowi bardzo dużego problemu, jeżeli wcześniej zapoznamy się z tym jak go jeść. Laik mógłby nie spodziewać się, że odnóża, czy kleszcze również są do spożycia. Warto wiedzieć co spożyć a czego nie, chociażby z tego względu, że nie jest to tania rzecz i szkoda, żeby się zmarnowało.

Jeżeli przyrządzamy homara w domu, wiedza o tym jak, go spożyć jest równie istotna. Na pewno będzie taka potrzeba, aby poinstruować domowników krok po kroku, jak mają się zabrać za danie dnia, tygodnia, albo roku.

Zarówno na mieście jak i w zaciszu własnego domu, czy mieszkania, podając homara zainteresujemy tym faktem wszystkich obecnych, gdyż jest to nietypowe danie. Warto od czasu do czasu podarować sobie odrobinę luksusu, ale przede wszystkim spróbować potrawy z wyższej półki, bo jest naprawdę przepyszna.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here