Fot.Pixabay

Według znanych nam na dziś statystyk, Amerykanie wydali ponad 1,5 miliarda dolarów w ciągu ostatniego roku na narzędzia kuchenne. W tym asortymencie dużą część stanowiły niezwykle popularne patelnie zapobiegające przywieraniu. Jest to całkiem dobra myśl z uwagi na to, że dzięki tym patelniom możemy zmniejszyć ilość oleju w diecie. Dodatkowo smażenie oraz samo czyszczeni staje się o wiele prostsze. Oczywiście stanie się prostsze, jeśli tylko właściwie konserwujemy nasze przyrządy. Zastanówmy się jednak nad tym, czy traktujemy nasze patelnie z nieprzywierającą powłoką tak, aby przetrwały próby czasu? Patelnia ta może przetrwać swój okres gwarancyjny. Wystarczy, że zastosujecie się do kilku reguł.

Patelnia ta nie powinna lądować w zmywarce za wszelką cenę

Doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że mycie ręczne jest nieco kłopotliwe. Mimo wszystko warto poświęcić kilka dodatkowych sekund na to, aby przygotowaniu posiłku bywało przyjemnym uczuciem. Pomyśl o tym jako o drobnej inwestycji w swój sprzęt. Wiele patelni z przywierającą powłoką jest wykonana z różnych materiałów. Dlatego też warto zapoznać się ze szczegółową opinią producenta dotyczącą jej czyszczenia. Mimo wszystko przywierająca powłoka ma do siebie to, że nie lubi zbyt wysokich temperatur. Dlatego też warto odpuścić sobie mycie w zmywarce. Chociaż ręczne czyszczenie potrwa dłużej i według niektórych jest mniej dokładne, nie uszkodzi waszej patelni. Jeśli chcecie zachować ją w dobrej kondycji, powinniście zadbać o jej śliską powłokę. To właśnie ona pozwala przygotować łososia bez tłuszczu. Pamiętaj, że patelnię te zniszczą detergenty i wysokie temperatury. Przez nie straci swoje właściwości zabezpieczające przed przywieraniem.

Fot.Pixabay

Czyść swoją patelnię regularnie płynem do mycia naczyń

Jeśli wyczyścisz patelnię bezpośrednio po skorzystaniu z niej, większość zanieczyszczeń zostanie natychmiastowo spłukana. Oznacza to, że żadne resztki żywności nie zaschną. Jest to istotny element związany z konserwacją waszej patelni, ponieważ pomoże wam zadbać o to, aby jej powłoka zachowała swój należyty stan. Nieprzywierająca powłoka patelni działa na większość pokarmów. Jeśli chcesz zapobiec przywieraniu, zadbaj o jej czystość bezpośrednio po użyciu. Użyj delikatnego płynu do mycia naczyń. Silne detergenty nie są wskazane. Jeśli spędzisz nieco więcej czasu w swojej kuchni na czyszczeniu, produkt ten posłuży ci o wiele dłużej. Myj zarówno zewnętrzną, jak i wewnętrzną część patelni płynem do mycia naczyń. Rozpuszczaj detergent w letniej wodzie. Na koniec przemywaj wodą i ściereczką z mikrofibry.

Unikaj metalowych szpatułek w swojej kuchni

Nawet takie urządzenia kuchenne, które zostały wykonane z wełny stalowej, mogą porysować twoją patelnię z nieprzywierającą powłoką. Zadbaj o odpowiedni sprzęt do czyszczenia w swojej kuchni. Chociaż plastikowe zmywaki bywają nieco mniej wytrzymałe, to one spełnią tutaj swoje zadanie. Dzięki nim nie porysujesz powłoki patelni. W ten sposób urządzenie będzie ci służyło o wiele dłużej. Wszelkie chropowate podkładki lub metalowe szpatułki także odpadają. Sztućce charakteryzujące się twardą powierzchnią są absolutnie zakazane w przypadku tych patelni. Unikajcie także sztywnych szczotek do szorowania naczyń. Jeśli zastosujecie się do wspomnianych powyżej porad, nie będą one potrzebne.

Przysmażony na powłoce patelni brud usuń sodą oczyszczoną

Unikanie detergentów podczas czyszczenia patelni z nieprzywieraną powłoką może być prostsze, niż ci się wydaje. Soda oczyszczona jest środkiem, który na pewno masz w swojej kuchni. Mimo tego, że nie uszkodzi patelni, doskonale poradzi sobie z brudem. Wiele środków do czyszczenia ma w swoim składzie żrące kwasy. Niestety doprowadzą one do uszkodzenia powłoki. Wymieszaj sodę oczyszczoną z oliwą z oliwek, aby zwiększyć skuteczność swojego naturalnego środka czyszczącego. Mieszaj dokładnie do momentu, w którym całość nabierze konsystencji pasty do mycia zębów. Jest to nie tylko opcja, która pozwoli ci zabezpieczyć powłokę patelni. Jest także ekologicznym rozwiązaniem.

Fot.Pixabay

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here