Fot.Pixabay

Wybór nowej patelni dla osób kompletujących ekwipunek do kuchni może okazać się niezwykle trudnym. Rozważmy całe bogactwo różnorodnych rozmiarów, powierzchni i przeznaczenia danej patelni. Patelnia może mieć specjalną powłokę do grillowania, do pizzy lub do naleśników. Którą zatem powinniśmy wybrać, aby sprostała naszym wymaganiom? Jak widać wyzwanie związane z zakupem, nie należy do najprostszych. Wszystko jednak zależy od naszego użycia. Powinniśmy wybierać patelnię na podstawie tego, co wybieramy najczęściej. Warto mieć również na uwadze to, że zawsze lepiej jest mieć więcej niż jedną patelnię do wszystkiego. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek, które pomogą ci wybrać właściwy model.

Gotowanie z nieprzywierającą powłoką

Patelnie, które oferują nam nieprzywierającą powłokę, są naprawdę solidnym kandydatem do zakupu. W dzisiejszym świecie, gdy nieustannie się spieszymy i próbujemy wykonać kilka czynności równocześnie, patelnia z nieprzywierającą powłoką pomoże nam uchronić się przed spożywaniem spalonego posiłku. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na to, że patelnie te bardzo łatwo umyć. Nie musimy zeskrobywać z nich resztek żywności ani martwić się przypaleniem obiadu na co dzień. Jeżeli chodzi o wykonanie nieprzywierającej powierzchni w patelni, są one produkowane z różnych materiałów. Znany nam materiał, który znajdziemy w większości modeli to tytan.

Dla kogo patelnia z nieprzywierającą powłoką?

W jaki sposób możemy jednak określić, czy nieprzywierająca patelnia będzie dla nas właściwa? Jeśli często smażysz lepkie produkty na małej ilości tłuszczu (na przykład jajka). Odpowiedź sama powinna się nasuwać. Zwróćmy jednak uwagę na to, że nieprzywierające powłoki w patelniach zwykle kiepsko reagują na zbyt wysokie temperatury. Sprawdzą się ona zatem najlepiej na niskim i średnim ogniu. Jeżeli po zakupie takiej patelni chcesz utrzymać ją w dobrej kondycji, używaj silikonowych przyborów do gotowania, aby uniknąć zarysowania produktu.

Fot.Pixabay

Patelnia ze stali nierdzewnej

Pomimo tego, że patelnie z nieprzywierającą powłoką zdobywają coraz większą popularność, profesjonalni kucharze nadal obstają za produktami ze stali nierdzewnej. Dlaczego? Patelnie ze stali nierdzewnej oferują nam trwały, odporny na próbę czasu materiał pomimo niewielkiej ceny. Są tak samo wytrzymałe, jak żeliwne wersje, a mimo to produkt jest o wiele lżejszy. Jeżeli często smażysz mięsa lub mieszanki warzywne na wysokim ogniu, patelnia wykonana z wytrzymałej stali nierdzewnej będzie twoim najlepszym przyjacielem. Dzięki temu, że metal nie reaguje z kwaśnymi substancjami, takimi jak wino lub soki z owoców, patelnia ze stali nierdzewnej sprawdzi się podczas robienia sosów. Wybierając patelnie ze stali nierdzewnej, możemy zauważyć, że droższe modele będą nieco cięższe. Jest tak, ponieważ mają one dodatkową warstwę aluminium między warstwami stali nierdzewnej. Ten sposób budowy pomaga rozprowadzić ciepło po całej powierzchni naczynia podczas smażenia. Pomimo niewielkiej ceny i wielu zalet niektórzy uważają, że patelnia z nierdzewną powłoką jest trudna do umycia. Istnieje jednak pewien sposób, który pozwoli ci uporać się z uporczywym brudem. Wystarczy nieco podgrzać patelnię przed myciem, na przykład wylewając na nią wrzątek. Otworzy to pory naczynia i sprawi, że brud odejdzie o wiele łatwiej.

Wybór patelni żeliwnej

Czy istnieją powody, dla których mielibyśmy wybrać w dzisiejszych klasach klasyczną patelnię żeliwną? Jeżeli naczynia do długiego pieczenia na dużym ogniu, patelnia żeliwna jest przeznaczona dla ciebie. Żeliwo bardzo szybko się nagrzewa i utrzymuje stałą temperaturę. Nadaje się do pieczenia steków i produktów wymagających dłuższej obróbki termicznej. Przez długi czas utrzymuje ciepło, dzięki czemu jest wydajna. Niestety żeliwo nie będzie reagowało na kwas tak dobrze, jak patelnia ze stali nierdzewnej. Jeżeli masz w planie przygotowywać sosy na śmietanie, winie lub soku z cytryny, wybierz inny materiał. Żeliwną patelnię bardzo łatwo wyczyścić. Jej powierzchnia nie ściera się pod wpływem nacisku, dlatego też możemy swobodnie szorować ją pod strumieniem wody.

Fot.Pixabay

5 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here