Fot.Pixabay

Na rynku nie brakuje różnorodnego sprzętu, który pełni rolę pomocy kuchennych. Jednak w jaki sposób efektywnie wybrać coś dla siebie, skoro producenci z każdej strony nawołują o wspaniałości swoich produktów? Prawdopodobnie musimy kierować się czymś więcej niż tylko estetyką napotkanych w sieci produktów. Być może najnowszy sprzęt, który posłuży do obierania ziemniaków, nie będzie najlepszym pomysłem, jeśli kosztuje więcej, niż robot kuchenny. Nie musicie jednak się przejmować aspektami nieznanych sobie urządzeń. Pomożemy wam, wskazując na jedne z najbardziej opłacalnych i najbardziej użytecznych dodatków do kuchni.

Zastąp swój blender ręczną ugniatarką do żywności

Na rynku może być całe mnóstwo mikserów i blenderów, które niewątpliwie przydają się nam w trakcie codziennego użytkowania kuchni. Mimo wszystko uważamy, że wspomniane przez nas urządzenie ma coś, czego brakuje innym pomocom kuchennym. Nawet jeśli nie jesteście przekonani co do alternatywy dla waszego nowego blendera, zwróćcie uwagę na funkcjonalność sprzętu. Przykładowo zwróć uwagę na jego oryginalne zastosowanie w przypadku ziemniaków. Chodzi o to, że podczas obróbki ziemniaków należy unikać wszelkich ostrych narzędzi oraz tych działających na wysokich obrotach. Jest tak z prostego powodu. Kiedy używamy maszyn z wysokimi obrotami na ziemniakach, nacina one ziarnka i uwalnia amylozę. Przez uwolnienie tego związku, warzywa skrobiowe nabierają konsystencję kleju. Nie jest to pożądany efekt, jeśli chcemy przygotować pyszne, chrupiące placki na obiad. Z drugiej strony macie do czynienia z ręczną ugniatarką do żywności. Zamiast operowania za pomocą ostrzy, działa ona niczym młynek. Jedynie przepycha warzyw i owoce rzez swoje wewnętrzne sitko.

Fot.Pixabay

Silikonowa łopatka do obracania żywności

Chociaż niektórzy wykorzystują ten przyrząd do rozdzielania pokarmu na patelni, zalecamy wam skorzystać z plastikowych łopatek również w innych celach. Wiele osób słusznie rozdziela nimi żywność, ponieważ ich delikatna, miękka formuła nie porysuje patelni. Okazuje się jednak, że sprzęt ten jest równie efektywny, jeśli chodzi o dynamiczne obracanie jedzenia. Twoje jajka zaczynają przywierać do patelni i nie chcesz ich uszkodzić? Po prostu wsuń łopatkę pod jajko, aby je podważyć. Uważamy, że jest to jeden przyrządów, którego nie powinno zabraknąć w twojej kuchni. Cokolwiek będziesz przygotowywać, plastikowa szpatułka może przydać się w momencie gotowania. Elastyczna, ładna i cienka budowa tego przedmiotu pozwoli ci łatwiej wymieszać i rozdzielić niektóre płynne pokarmy. Jeśli pragniesz przygotować swoje jajka na patelni bez ścinania żółtka, wykorzystaj szpatułkę silikonową. Za jej pomocą ładnie zgarniesz przygotowane jajko na tost bez uszkodzenia jego powierzchni.

Przyrząd do awokado

Z całą pewnością zdziwi cię to jak wiele urządzeń kuchennych, jest ci nadal nieznana. Maszynka do awokado oficjalnie zasłużyła sobie na to, żeby znaleźć się w twojej kuchni. Chyba nie odmówisz jej honorowego miejsca? Pomimo tego, że wiele osób nadal nie usłyszało o tym fantastycznym przyrządzie, jest możliwym do nabycia w wielu sklepach. To rewolucyjny gadżet, który pomimo swoich niewielkich rozmiarów spełnia aż kilka funkcji jednocześnie. Sieka, wyjmuje pestkę i gniecie. Za jego pomocą w wygodny sposób przetniecie awokado, usuniecie jego pestkę i ubijecie je na gładką masę. Na samym środku narzędzia znajduje się ząbkowane ostrze, które zachowuje się tak samo, jak nóż. Jest jednak obustronne. Ułatwia to chwytanie pestki od awokado pod różnymi kątami. Dzięki uchwytowi możesz przekręcić nasiono i je podnieść bez uszkodzenia wnętrza. Dodatkowo oprócz noża maszynka ma szufelkę, która pomaga wygarniać wnętrze awokado. Całość została dopełniona kratkowanym narzędziem, które pomoże dokładnie je pokroić.

Specjalny siekacz do ziół i drobnych elementów

Nóż do ziół prawdopodobnie nie zastąpi klasycznego noża szefa kuchni podczas krojenia większych kawałków pożywienia. Mimo to uważamy, że naprawdę warto mieć go w swoim asortymencie. Nóż ten pozwoli wam wydobyć świetny aromat ze świeżej bazylii, tymianku lub różnorodnych suszonych dodatków do żywności. Nóż pomaga dynamicznie oddzielić niechciane w roślinach i warzywach elementy, dzięki specjalnym otworom na łodygi. Z nim praca w kuchni staje się nieco łatwiejsza. Naszym ulubionym faktem dotyczącym tego noża, jest to, że doskonale pasuje do osób leworęcznych i praworęcznych.

Fot.Pixabay

 

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here