Fot.Pixabay

Większość z nas wyjmuje blender najczęściej w sezonie letnim. Mamy wówczas na celu przygotowanie koktajlu, który ochłodzi nas w upalny dzień. Przygotowanie koktajlu z owoców może faktycznie ukoić nasze podniebienie podczas upału. Okazuje się jednak, że korzystanie z blendera w celu przygotowania świeżego napoju to jedynie wierzchołek jego możliwości. To niewielkie urządzenie może pomóc nam przygotować wiele przekąsek. Zapoznaj się z naszymi propozycjami posiłków, które przygotujesz za pomocą blendera, aby poznać mnóstwo możliwości drzemiących w tym narzędziu kuchennym.

Smakowe kostki lodu

Przygotowując kostki lodu do naszych drinków i koktajli, wcale nie musimy ograniczać się do zwykłej wody. Stwórz swoje własne kostki o smaku owocowym, aby nadać drinkom niepowtarzalnego, świeżego smaku. Dzięki smakowym kostkom lodu nadasz wodzie lub innym napojom nie tylko dodatkowej słodyczy, ale także wzbogacisz je o antyoksydanty i witaminy znajdujące się w świeżych owocach. Jeśli chodzi o dokładne zmielenie owoców takich jak na przykład arbuz, blender sprawdzi się w tym zadaniu wręcz idealnie. W upalne lato nawodnienie organizmu jest jeszcze ważniejsze niż w trakcie chłodniejszej temperatury. To odpowiedni moment na przygotowanie arbuzowych kostek lodu. Arbuz składa się w ponad 90% z wody i zawiera mnóstwo naturalnych elektrolitów. Połącz odrobinę arbuza i limonki w blenderze, aby stworzyć lód o niepowtarzalnym smaku, który pozwoli uniknąć ci dodatku cukru w napojach.

Fot.Pixabay

Mleko z orzechów

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że blender może pomóc nam przygotować domowe mleko z orzechów. Nie jesteśmy też ograniczeni ich rodzajem. Możemy wybierać między pistacjami, orzechami arachidowymi, orzechami nerkowca, czy też migdałami. Tego rodzaju mleko będzie jednak wymagało, aby nasz blender miał przynajmniej kilkaset watów mocy. To prawdziwa uczta dla smakoszy naturalnych napitków z uwagi na to, że niektóre z mlek bez laktozy są trudno dostępne w sklepach. Naturalne wegańskie mleko można wykorzystać na wiele sposobów. Jeżeli odpowiada nam jego smak, sprawdzi się jako samodzielny napój. W innym wypadku zawsze możemy wykorzystać je jako dodatek do kawy lub bazę do płatków śniadaniowych.

Domowy sos alfredo

Jeżeli uwielbiasz kremowy sos alfredo, ale nie potrafisz wybaczyć sobie ogromnej ilości kalorii, którymi jest wypełniony, blender uratuje twój obiad. Zamiast śmietany zmiksuj w swoim blenderze twaróg, oliwę z oliwek, sok z cytryny i zioła. Wersja sosu alfredo wykorzystująca twarożek pozwoli ci stworzyć bogaty w białko sos, który możesz jeść bez obaw o zwiększenie swojej tkanki tłuszczowej. Spaghetti polane sosem alfredo z będzie idealnym posiłkiem w trakcie redukcji.

Prosty sos sałatkowy

Niektóre z sosów, które znajdziemy na sklepowych półkach, mogą wydawać się całkiem niezłym pomysłem, który zaoszczędzi nam nieco czasu. Co, jeżeli jednak powiemy wam, że przygotowanie pysznego domowego sosu może zająć dosłownie kilka chwil? Niektóre z gotowych sosów mogą być prawdziwymi perełkami, jednak większość z nich ma w składzie mnóstwo niepotrzebnego cukru i tłuszczu. Co więcej, dlaczego mielibyśmy nie zaoszczędzić nieco pieniędzy, gdy możemy wykorzystać blender, aby przygotować aromatyczny dodatek do dań w kilka minut? Dobrą wiadomością dla osób, które nie przepadają za spędzaniem czasu w kuchni, jest to, że zazwyczaj znajdziemy w swojej spiżarni składniki niezbędne do stworzenia sosu. Przykładem może być kremowy sos na bazie cytryn. Na ten sos wystarczy, że zaopatrzymy się w trzy popularne składniki. Cytryny, bazylię i orzechy nerkowca. Orzechy nerkowca należą do niezwykle miękkich, dlatego też większość blenderów poradzi sobie z nimi bez oporu.

Kremowa zupa

Każdy posiadacz blendera powinien pamiętać o tym, że fantazyjna zupa przetarta na gładki krem nie jest zarezerwowana jedynie dla restauracji. Polecany przez nas przepis, który jest niezwykle prosty, przewiduje wykorzystanie łatwe do zblendowania składniki. Opisywana przez nas zupa to chłodne danie, w którym skorzystamy między innymi z pomidorów z puszki. Zmiel pomidory, dodaj kilka śródziemnomorskich przypraw. Najlepiej sprawdzi się bazylia i oregano. Posól i popierz dla zoptymalizowania smaku. Na koniec dodaj do dania pieczony chlebek i odrobinę mozzarelli. Przy użyciu blendera posiłek ten wykonasz w dosłownie 3 minuty.

Ciasteczko w zdrowej wersji

Danie strukturą przypominające bazę na ciasteczko z dodatkowym zastrzykiem białka? Dzięki blenderowi to możliwe. Za pomocą fasoli przygotujesz zdrową i słodką przekąskę. Przygotuj puszkę białej fasoli i odsącz ją. Wsyp strączki do blendera i zmiksuj na gładką masę. Do całości dodaj cukier daktylowy lub nieco miodu. Dobrze wymieszaną całość możesz przyozdobić czekoladowymi płatkami, aby dodać nieco słodyczy. Po przygotowaniu tego posiłku przekonasz się, że puszka białej fasoli może zostać zamieniona w pyszny deser bogaty w białko. Co więcej, dzięki wysokiej zawartości błonnika ta przekąska idealni wyciszy nasz słodki ząb wieczorem bez obaw o spożycie zbyt wielu kalorii przed snem.

Fot.Pixabay

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here