Fot.Pixabay

Jeżeli kiedykolwiek zdarzyło ci się utknąć w kulinarnej rutynie, być może nadszedł czas na to, aby wypróbować nowych sposobów na gotowanie. Jeśli chcesz przygotować wyśmienity sos obiadowy w zupełnie inny sposób, wykorzystaj blender. Odłóż patelnie i rondle. Szybki, prosty i fantastyczny w smaku sos, możesz stworzyć bez gotowania. Poniżej przedstawimy kilka propozycji, które pomogą urozmaicić dania z makaronem. Stworzą także fantastyczną bazę na marynatę i nie wymagają wcześniejszego podgrzewania. Dopraw swoje dania w kilka chwil za pomocą kilku składników i blendera.

Sos marinara

Sekretem tego lekko pikantnego sosu jest połączenie świeżych składników. Odpowiednio zblendowane warzywa puszczą soki, dzięki czemu sos uzyska gładką, aksamitną strukturę. Każdy Włoch doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak ważnym elementem kuchni jest sos marinara. Jeżeli masz w swojej kuchni blender, możesz przygotować świeży sos marinara, gdy tylko zajdzie taka potrzeba. Do czego jednak możemy wykorzystać ten sos? Jak już się możecie domyślić, będzie idealnie dopełniał dania kuchni włoskiej. Sos marinara z pomidorów i bazylii może być bazą pizzy lub przyozdobi makaron z mięsem. Innym sposobem na jego wykorzystanie, może być przygotowanie domowej lasagne. Składniki potrzebne na sos to pomidory z puszki, czosnek, bazylia i biała cebula. Niektórzy wzbogacają sos marinara miodem, jednak straci on wówczas swój pikantny profil.

Fot.Pixabay

Pesto z blendera

Ciężko byłoby dziś znaleźć kogoś, kto nie słyszał o pesto. Ten wspaniały sos od wielu lat wykorzystywany jako dodatek we włoskiej kuchni znany jest na całym świecie. Ten elegancki śródziemnomorski sos możemy ubić w blenderze na dzień lub dwa przed spożyciem. Najlepszym rozwiązaniem byłoby przygotowanie kilka porcji za jednym zamachem, aby nie brudzić naszego naczynia. Większa porcja przechowywana w lodówce pomoże nam sprawnie nadrobić wszelkie zaległości związane z gotowaniem w danym dniu. Jakich jednak składników będziemy potrzebować, aby ubić nasze świeże pesto w blenderze? Przede wszystkim powinniśmy postarać się o znalezienie bazylii w doniczce. Świeże listki zerwane dopiero przed przygotowywaniem sosu stworzą wyśmienitą bazę dla naszego kremowego sosu. Kolejne z niezbędnych składników to sok wyciśnięty ze świeżej cytryny, trochę majonezu, starty parmezan i prażone orzeszki. Dla dodania smaku można dodać szczyptę soli i pieprzu podczas ubijania pesto. Jak możemy wykorzystać przygotowane zgodnie z powyższym przepisem pesto ubite na gładką masę? Sprawdzi się świetnie jako pikantny dodatek do jajek. Może również posłużyć jako baza nadająca smak dla makaronu lub mięsa. Możemy dodać nieco do zapiekanki lub nafaszerować nim pierś z kurczaka.

Prosty krem z awokado

Jeżeli uwielbiasz kremowe sosy, jednak starasz się ograniczać sery, majonez i inne tłuszcze pochodzenia roślinnego, mamy dla ciebie propozycję. Krem z awokado, który przygotujesz w swoim blenderze to zaledwie kilka minut roboty. Jeśli należysz do grona fanów awokado i guacamole, ta pozycja już wkrótce może stać się twoją ulubioną. Wszystko, czego ci potrzeba to zaledwie trzy składniki. Sok ze świeżo wyciśniętej cytryny, kilka listków bazylii i pół awokado. Blendowanie tych składników na gładką masę pozwoli ci cieszyć się prostym i szybkim w wykonaniu wegańskim sosem. W ramach urozmaicenia przepisu możemy dodać nieco czosnku lub drobno posiekanej papryczki chilli, aby dodać ostrości. Sos można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Wypróbuj go, nakładając na tosty lub naleśniki. Wymieszaj wraz z sałatką lub potraktuj go jako kremowy dodatek do makaronu.

Klasyczny sos barbecue z blendera

Ostatnia z proponowanych przez nas pozycji to sos barbecue, który wykonasz w blenderze. Za pośrednictwem tego narzędzia, przyrządzisz pyszny sos do burgerów lub grilla w kilka minut. Niektóre modeli blenderów wysokoobrotowych pozwolą nawet na podgrzanie sosu bezpośrednio w kielichu od maszyny. Do stworzenia wyśmienitego sosu barbecue, będziemy potrzebowali bazy stworzonej z pieczonych pomidorów. Gdy już zmielimy pomidory w blenderze, możemy zacząć dodawać kolejne składniki. Będą to kolejno miód, ocet, chilli, papryka wędzona, cebula i czosnek w proszku. Najlepszym sposobem na cieszenie się z naszego domowego sosu barbecue, będzie wykorzystanie go na grillu. Możemy jednak równie efektywnie wcielić go w rolę dodatku obiadowego. Sprawdzi się w akompaniamencie steków, kurczaka, boczku, a także kanapek z mięsem.

Fot.Pixabay

 

4 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here