Fot.Pixabay

Zupa może stanowić świetny posiłek obiadowy. Może być także potraktowana jako dodatek do głównego dnia. Bez względu na to, z jakim zamiarem będziecie chcieli ją przygotować, skorzystajcie z naszej metody. Każdy szczęśliwy posiadacz blendera może stworzyć ten posiłek o wiele szybciej i wygodniej. Okazuje się, że niektóre blendery mają nawet na tyle wysokie obroty, że potrafią podgrzać blendowane składniki wewnątrz kielicha. Jeżeli jednak twój blender temu nie podoła, nic nie szkodzi. Możesz dolać gorącej wody bezpośrednio podczas blendowania składników na zupę. Zapoznaj się z naszymi poniższymi przepisami i zacznij eksperymentować w swojej kuchni.

Jak przygotować zupę w blenderze?

Zacznij od posiekania warzyw, które wybierzesz na swój przepis. Jeżeli nie masz blendera z wysoką mocą, musisz posiekać warzywa na bardzo drobne kawałki. W przeciwnym wypadku twoja maszyna może nie poradzić sobie ze zmieleniem zbyt dużych elementów żywności. Silne modele nie powinny mieć jednak problemów nawet z surowymi warzywami w dużych kawałkach. Blender kielichowy o mocy powyżej 400 watów powinien być w stanie upłynnić nawet przekrojoną na pół marchewkę. Jeżeli dysponujemy silnym urządzeniem, możemy oszczędzić bardzo dużo czasu, wrzucając niepokrojone warzywa.

Pomysły na zupę

Mamy przygotowany blender i chęci do stworzenia zupy. Co dalej? Powinniśmy wybrać jakiś przepis, który uda nam się zmiksować w blenderze. Naszą propozycją jest eksperymentowanie zgodnie z waszymi ulubionymi smakami. Jednak zdajemy sobie sprawę z tego, że nie każdy ma dostatecznie dużo czasu. Dlatego też przygotowaliśmy kilka pozycji, które pomogą wam przygotować pierwszą zupę w blenderze. Warto zacząć od czegoś prostego, jednak lubianego przez większość osób. Jeżeli mamy w domu cukinię, prawdopodobnie nie będziemy musieli wychodzić na zakupy w celu dopełnienia tego przepisu. Przewiduje on zmiksowanie obranej cukinii w blenderze. Kolejnym krokiem będzie dolanie filiżanki wrzątku. Dzięki temu mikstura rozgrzeje się i nie będzie zbyt gęsta. Do cukinii możemy dołączyć kilka innych warzyw, aby krem nabrał pełnego smaku. Polecamy wybrać marchewkę, seler lub paprykę. Do ubitej masy należy dodać kilka przypraw. Najlepiej sprawdzi się odrobina koperku, kolendra oraz szczypta soli i pieprzu.

Fot.Pixabay

Wersja zupy pomidorowo marchewkowej

W blenderze możemy także przygotować pyszną zupę pomidorową. Jeżeli chcemy postawić na nieco bardziej klasyczny smak, możemy przygotować zupę pomidorową z dodatkiem marchewki i cebuli. W celu dopełnienia smaku tego dania można dodać nieco śródziemnomorskich przypraw. Dlatego też należy przygotować bazylię, oregano i sól morską. W celu przygotowania zupy pomidorowej w blenderze wystarczy umieścić niezbędne składniki w kielichu i zmiksować je na gładką masę. Niezbędna będzie cała marchew, seler, dwa średniej wielkości pomidory obrane ze skórki i czerwona cebula. Opcjonalnie można dodać ząbek czosnku do zaostrzenia smaku zupy. Całość należy miksować w seriach trwających 90 sekund do momentu uzyskania gładkiej masy. Przygotuj filiżankę wrzątku, aby dolać nieco gorącej wody podczas miksowania składników. Dzięki temu zupa nie będzie zbyt gęsta i nabierze kremowej, płynnej konsystencji. Jeżeli chcesz, aby to danie stało się nieco bardziej pożywne, możesz na koniec dodać porcję ugotowanego ryżu. W ten sposób stworzysz szybki i prosty obiad.

Chłodna zupa na lato

Zupę można przygotować też w schłodzonej wersji. Takie danie będzie idealnym wyborem podczas lata, gdy upał stanie się zbyt dokuczliwy. Nasza propozycja to zupa przypominająca chłodnik. Potrzebnymi składnikami będą ogórki, awokado i przyprawy. Nasza mikstura nie tylko ochłodzi nas w trakcie lata, ale także dostarczy naszemu organizmowi prawdziwą bombę witamin. Warto również wspomnieć o tym, że zupa z awokado i ogórków jest łatwa w przechowywaniu, dzięki płynnej konsystencji. Nie musimy też martwić się o ponowne zagrzanie dania. Im zimniejsze, tym lepiej. Jak wiele składników musimy przygotować do tego dania? Wystarczą dwa duże ogórki, jedna cebula i jedno awokado. Na początek powinniśmy obrać ogórki, awokado cebulę, po czym skroić składniki na drobniejsze rozmiary. Wszystko wrzucamy do kielicha i miksujemy do momentu uzyskania płynnej substancji. Gdy kawałki warzyw całkowicie znikną, oznacza to, że zupa jest gotowa. Na koniec należy dodać nieco soli, pieprzu i soku z limonki do smaku.

Fot.Pixabay

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here