Fot.Pixabay

Zupy goszczą w niemal każdym polskim domu od pokoleń. Jest to sposób na wykonanie relatywnie prostego i taniego w przyrządzeniu dania dla całej rodziny. Na tym też chcielibyśmy się dziś skupić w naszym wpisie. Zwrócimy uwagę na to, jakie zupy można wykonać z kilku składników. Niektórymi z nich będzie można cieszyć się, nawet gdy w domu pozostaną nam jedynie resztki produktów po ostatnich zakupach. W dzisiejszej dobie pandemii i powtarzającego się lockdownu przepisy te mogą pomóc wszystkim przygotować się na walkę z obostrzeniami. Te łatwe i popularne przepisy uchronią nas przed marnowaniem żywności i utratą dodatkowych pieniędzy.

Zupa pasta e fagioli

Jak sama nazwa skutecznie sugeruje, zupa ta jest produktem pochodzącym z Włoch. Do wykonania tego dania będą nam potrzebne dwie puszki fasoli. Należy jednak pamiętać o tym, że odcedzoną wodę po fasoli zachować na później, ponieważ będzie nam potrzebna w przepisie. Aby wykonać ten niezwykle prosty przepis, należy zacząć od połączenia puszki fasoli z porcją bulionu rosołowego. Bulion może być zarówno wołowy, jak i drobiowy. Do całości dodajemy dwie zmiażdżone główki czosnki dla smaku. W trakcie gotowania dołączamy kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Jeżeli chcemy, aby zupa nabrała nieco więcej objętości i zgęstniała, możemy dodać pomidory z puszki, zamiast koncentratu. W kwestii przypraw najlepiej zdać się na klasyczny przepis. Dodamy łyżeczkę sproszkowanego czosnku, nieco soli oraz trochę ziół. Z ziół najlepszym wyborem będzie suszona pietruszka, bazylia i tymianek. Gdy fasola z przyprawami i pomidorami zacznie się gotować, oznacza to, że nadszedł moment na dodanie makaronu.

Obfita zupa wołowa

Ta mięsna zupa zostanie wykonana z wolno gotującej się wołowiny. Sekretem przepisu jest gotowanie mięsa na tyle długo, aby dosłownie rozpuszczało się w ustach. Zupa składa się jednak nie tylko z mięsa. Cały przepis bazuje na stworzeniu kremowej konsystencji. Efekt przypomina gęsty sos. Dodajemy do niej pomidory i chilli, aby rozgrzać się nieco podczas zimowej pogody. Połączenie pikantnej papryki z pomidorami podkreśli smak mięsa i nada zupie głębokiego aromatu. Jeżeli jednak chcemy, aby nasza zupa wołowa była kompletna, musimy również wyposażyć się w pastę z tamaryndowca. To sekretny przepis, który nada daniu nieco kwaśnego posmaku. Ta wspaniała mieszanka smakowa wymaga zaledwie kilku składników, a oferuje wyśmienitą ucztę dla całej rodziny. Spróbujcie wykonać tę zupę w swoim domu. Z całą pewnością zagości na waszym stole na dłużej.

Fot.Pixabay

Zupa z serem i ziemniakami

Serowa zupa z ziemniakami to prawdziwa gratka dla każdego, kto nie wie co zrobić z resztkami sera i ziemniaków. Przygotujcie garnek tego specjału dla rodziny, aby żadne składniki nie poszły na zmarnowanie. Ten prosty przepis zapewni syty obiad podczas zimowych wieczorów. Przepis można modyfikować w zależności od tego, co zostało nam danego dnia w lodówce. Baza przepisu przewiduje jednak wykorzystanie resztek sera, szklanki mleka i kilkaset gramów pokrojonych w kostkę ziemniaków. Ser najlepiej zetrzeć, aby szybciej się rozpuścił podczas gotowania ziemniaków. Można też zmiksować go w blenderze wraz z warzywami. Zupa może zostać przygotowana w różnych wariantach. Z puszką kukurydzy, z dodatkiem groszku lub czerwonej fasoli. Jeżeli chodzi o przyprawy, najlepiej postawić na wszystko, co dobrze komponuje się z serowym smakiem. Nasza propozycja to łyżka pieprzu, łyżka ostrej papryki w proszku i łyżka sproszkowanej cebuli. Zupę powinniśmy mieszać do momentu połączenia się składników w gładką masę. Jeżeli zależy nam na czasie, możemy zmiksować całość za pomocą blendera ręcznego.

Zupa z białą fasolą

Ten przepis jest przeznaczony dla prawdziwych mistrzów oszczędzania i hołduje zasadzie zero waste. Jeżeli jednak uważacie, że brakuje mu smaku, jesteście w błędzie. Zupa z białą fasolą pozwoli nam wykorzystać wszelkiej maści warzywa, które zostały nam po ostatnich zakupach. Fasola ma niezwykle neutralny smak, dlatego możemy połączyć z nią niemal wszystko w ramach przyrządzania zupy z ostatków. Możemy dodać cebulę, marchewkę, seler, pietruszkę, różnorodne zioła i wiele więcej. Ważne, aby stworzyć jak najbardziej aromatyczną bazę, która dostarczy nam witamin. Pamiętajmy również, że podstawowe składniki składające się na tę zupę mamy zawsze pod ręką, dzięki czemu możemy przyrządzić przepis, gdy tylko najdzie nas na to ochota. Najważniejszym elementem gotowania tej zupy jest to, aby użyć białej fasoli z puszki. Zalewa znajdująca się w fasoli doda całemu daniu nieco więcej tekstury, a fasola zadba o to, aby danie miało wysoką zawartość pożywnego białka. Najważniejszą zaletą zupy jest to, że możemy zrobić ją zawsze z tego, co mamy akurat pod ręką. Możemy jednak eksperymentować z przepisem na różne sposoby. Naszą propozycją jest dodanie nieco startego parmezanu na wierzch zupy po ugotowaniu. W ten sposób dodacie nieco więcej aromatu i smaku pysznego sera.

Fot,Pixabay

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here