Fot.Pixabay

Dla niektórych osób czyszczenie piekarnika może przypominać odwiedziny u dentysty. Czynność ta nie należy do najciekawszych i zwykle nie mamy ochoty się za to zabierać. Jednak jak w przypadku analogii, którą przytoczyliśmy, zazwyczaj samo negatywne myślenie bywa bardziej wyczerpujące od samej pracy związanej ze sprzątaniem. W poniższym wpisie udzielimy kilku wskazówek, dzięki którym sprzątanie piekarnika przy użyciu odpowiednich narzędzi stanie się nieco prostsze i bardziej przystępne.

Jak często powinniśmy sprzątać piekarnik?

Trudno wskazać szczegółowy cykl sprzątania piekarnika. Głównie zależy to od częstotliwości korzystania z tego urządzenia. Powinniśmy w tym przypadku kierować się wyglądem oraz zapachem. Ogólne oględziny piekarnika zazwyczaj wskażą nam to, czy powinniśmy zabrać się za sprzątanie, czy możemy pozwolić sobie na to, aby odłożyć ten obowiązek na później. Zwróćmy uwagę na osad znajdujący się na dnie lub na ściankach piekarnika. Kolejnym miejscem są drzwiczki. Być może są ubrudzone tłuszczem. Następnie kierujmy się zapachem. Jeżeli z piekarnika wydobywa się silny zapach spalenizny lub nieświeżego jedzenia, prawdopodobnie grasuje w nim sporo bakterii. Warto wówczas zadbać o porządny wysprzątanie, zanim zdecydujemy się przygotować w nim jedzenie. Kolejnym wskaźnikiem poziomu zabrudzenia piekarnika jest wydobywający się z niego dym. Jeżeli podczas rozgrzewania zauważymy dym, oznacza to, że w środku znajduje się zbyt dużo resztek lub tłuszczu. Jeżeli nasz piekarnik się tli, zwlekaliśmy ze sprzątaniem zbyt długo.

To jak często będziemy czyścić nasz piekarnik, powinno być zależne od tego, jak często go używamy. Pamiętajmy zatem, że w przypadku, gdy rozpalamy go jedynie raz na kilka miesięcy, aby przygotować pizzę lub rodzinny obiad, czyszczenie raz na pół roku będzie wystarczające. Jeśli jednak naszą pasją jest pieczenie chleba lub sporadycznie przyrządzamy śniadania za pośrednictwem piekarnika, warto częściej zerknąć na jego poziom czystości, aby nie korzystać z brudnego urządzenia pełnego zarazków. Dlaczego tak właściwie czyszczenie piekarnika jest istotne? Oprócz samego aspektu higienicznego powinniśmy mieć także na uwadze to, że poprzyklejany do ścianek piekarnika tłuszcz i osad wpływa bezpośrednio na smak pieczonego jedzenia. Brudny piekarnik będzie zatem produkował żywność o wiele gorszej jakości.

Fot.Pixabay

Czy funkcja automatycznego czyszczenia piekarnika jest przydatna?

Samoczyszczenie może okazać się niezwykle przydatną funkcją, jednak musimy pamiętać o tym, że zapewni widoczne efekty jedynie, gdy piekarnik nie jest jeszcze mocno zabrudzony. Sprzęty wyposażone w funkcje automatycznego czyszczenia mogą wyręczyć nas w przemywaniu piekarnika, jeżeli nie ma w nim pozostawionych kawałków żywności i dużych plam z tłuszczu. Po wciśnięciu przycisku włączającego tryb czyszczenia piekarnik nagrzeje się i rozpuści jedynie drobne pozostałości. Pamiętajmy jednak, że nie możemy skorzystać z tej funkcji, jeżeli w piekarniku znajduje się zbyt dużo osadu. Pozostawione wewnątrz resztki mogą się zwęglić lub nawet podpalić.

Czyszczenie za pomocą sody i octu

Zaczynając czyszczenie, musimy wyjąć wszystkie elementy z piekarnika. Wyciągamy ruszty, blaszki, kamień do pizzy lub inne dodatki, aby przeczyścić je na zewnątrz. Przed rozpoczęciem mycia przestrzeni wewnątrz piekarnika, warto rozłożyć kilka ręczników papierowych na wypadek, gdyby tłuszcz rozchlapał się przy bardziej dynamicznych ruchach. Naszą miksturę do czyszczenia stworzymy z połączenia sody oczyszczonej z niewielką ilością wody. Celem jest stworzenie gęstej konsystencji przypominającej pastę do mycia zębów. Opcjonalnie możemy do całości dodać łyżeczkę octu, aby wzmocnić efekt czyszczący. Warto wyposażyć się w jednorazowe rękawiczki, za których pomocą rozprowadzimy całość po wnętrzu piekarnika. Jeżeli czyścimy piekarnik elektryczny, nie możemy nakładać środka czyszczącego na elementy, które się podgrzewają. Jeżeli chodzi o piekarnik gazowy, musimy ominąć otwory na gaz. Cała reszta może zostać dokładnie przesmarowana w celu usunięcia tłuszczu. Pastę pozostaw na 8 do 10 godzin. Po tym czasie zabrudzenia powinny się rozpuścić, dzięki czemu będziemy mogli łatwo się ich pozbyć. Wystarczy wówczas dokładnie przetrzeć pozostałości pasty wilgotną szmatką, aby usunąć sodę i brud. W trudno dostępnych miejscach możemy pomóc sobie szorstką szczotką. Na koniec pozostaje poczekać aż piekarnik i jego elementy wyschną, po czym prace możemy uznać za zakończoną.

Fot.Pixabay

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here