Fot.Pixabay

Jeżeli uwielbiasz masło orzechowe i masz w domu blender, możesz zapomnieć o sklepowej wersji wypełnionej zbędnymi składnikami. Zapomnij o oleju palmowym i ogromnych ilościach soli, które znajdziesz w kupnych wersjach masła orzechowego. Masło orzechowe wykonane w blenderze jest niezwykle proste w wykonaniu. Wymaga od nas jedynie kilka minut miksowania. Oprócz samej prostoty otwiera przed nami szereg różnych możliwości. Możemy do naszej bazy z orzechów dodać mnóstwo różnorodnych dodatków ubogacających smak. Poniżej opiszemy, w jaki sposób możecie wykonać swoje własne masło orzechowe domowej roboty. Zwrócimy także uwagę na to, co można dodać, aby wzbogacić przepis.

Proste i smaczne masło z orzechów

Po zapoznaniu się z naszymi wskazówkami wiele osób będzie zadziwionych tym, jak niewiele potrzebujemy, aby wykonać masło orzechowe. W związku z tym jesteśmy przekonani co do tego, że wkrótce może to być twój ulubiony przepis. Godnym uwagi jest fakt dotyczący tego, że wykonując domowej roboty masło, masz pełną kontrolę nad przepisem. Samodzielnie decydujesz o tym ile soli, miodu lub innych elementów dodasz do orzechów. Dodatkowo możesz wykazać się kreatywnością, co nie wchodzi w grę podczas kupna gotowego produktu. Możesz przygotować chrupiące masło orzechowe lub ubite na gładką masę. Niektórzy dodają migdały, z kolei, gdy jesteś miłośnikiem czekoladowych smaków, możesz dodać kakao i zrobić swoje własne czekoladowe masło. Jeżeli jeszcze nie przekonaliśmy cię do wykonania własnego masła orzechowego, zwrócimy uwagę na kilka innych aspektów. Jeżeli masz w domu garść orzechów i kilka dodatków możesz zrobić je w niecałe 10 minut, gdy tylko nabierzesz ochoty. Znacznie szybsza opcja od wyjścia do sklepu.

Jak przygotować bazę z masła orzechowego?

Najlepiej ubijać w blenderze orzechy uprzednio poddane obróbce termicznej. Dlatego też zalecany, aby nieco uprażyć je na patelni przed wrzucenie do kielicha od blendera. Dzięki prażeniu orzechy staną się bardziej aromatyczne. Na początek jedyne co musimy zrobić to szczelnie zamknąć naszego robota kuchennego i obserwować jak orzechy zmieniają się w proch. Jeżeli nasz blender nie radzi sobie z ubiciem orzechów na proszek, powinniśmy miksować całość w krótkich seriach. Najlepiej dać maszynie przerwę co 90 sekund, dzięki czemu silnik się nie zatrze. Gdy orzechy zmienią się w okruchy, musisz kontynuować miksowanie na wysokich obrotach. Po pewnych czasie całość zmieni się w gładką pastę. W tym momencie przetwarzania masła orzechowego możesz zacząć dodawać różnorodne dodatki smakowe. Może to być kakao, wanilia lub solony karmel. Pamiętaj jednak, aby nie wrzucać dodatkowych składników, zanim orzechy zmienią się w gładką masę. W przeciwnym wypadku mogą się nie połączyć i zepsuć przepis.

Fot.Pixabay

Domowe masło z migdałów

Podczas przygotowywania masła orzechowego ogranicza nas jedynie nasza kreatywność. Proponujemy wam, aby wzbogacić nieco przepis i skorzystać z migdałów podczas przygotowywania masy orzechowej. Różne rodzaje orzeszków pozwolą na uzyskanie zupełnie innego rezultatu. Dzięki temu przygotowywanie masła orzechowego w domu nie znudzi nam się zbyt szybko. Jak zatem przygotować masło migdałowe? Proces jest dokładnie taki sam. Na początku musisz uprażyć migdały na suchej patelni. Po czym powtarzasz wszystkie kroki związane z miksowaniem orzechów. Gdy uzyskasz już gładką masę, możesz wzbogacić ją twoimi ulubionymi składnikami. Nasza propozycja to połączenie masła migdałowego z odrobiną wanilii i cynamonu.

Orzechowa pasta czekoladowa

W blenderze możemy przygotować wiele różnorodnych przekąsek. Posiadacze blendera, którzy są fanami nutelli, będą oszołomieni tą pozycją. Przygotuj swoje własne masło z orzechów, po czym dodaj czekoladę. Przepis ten możemy potraktować jako wersję zdrowej nutelli bez konserwantów i wzmacniaczy smaku. Najlepszą bazę dla czekoladowej pasty będą orzeszki ziemne. Przygotowując ten przepis, musisz zacząć od wspomnianej wcześniej podstawowej bazy orzechowej. Jednak w momencie, gdy orzechy będą ubite na gładko, dodaj kakao i miód. Po kolejnych kilku minutach miksowania uzyskasz gładką, kremową masę kakaową. Czekoladowe masło orzechowe jest dla nas absolutnym numerem jeden wśród przepisów, które wykonasz z pomocą blendera ręcznego. Pozwól ponieść się fantazji i przygotuj domowej roboty nutellę.

Fot.Pixabay

 

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here