Fot.Pixabay

Czy możemy wyobrazić sobie bardziej naturalną metodę gotowania od przyrządzania posiłków na otwartym ogniu? Jest to prosta technika wykorzystywana przez ludzi od pamiętnych czasów. Nie wymaga dużej wiedzy, przygotowania oraz sprzątania. Śmiało możemy uznać, że naszą dzisiejszą wersją gotowania na wolnym ogniu, jest przyrządzanie potraw na grillu. Nic dziwnego, że ta metoda przetrwała tyle tysiącleci. Jedzenie przygotowane na grillu smakuje wyśmienicie i jest zdrowe. Jeśli chcesz rozpocząć swoją przygodę związaną z przygotowywaniem potraw na grillu, skorzystaj z naszego przewodnika.

Zacznij od wyboru grilla

Pomimo tego, że wszyscy preferujemy aromat uzyskany za pomocą węgla drzewnego, z powodów praktycznych najpopularniejsze grille to modele gazowe. Grille na węgiel drzewny są idealnym wyborem wszędzie tam, gdzie zależy nam przede wszystkim na oszczędzeniu pieniędzy. Mają też kilka wad, które odtrącają pewną część użytkowników. Mianowicie chodzi o to, że są trudne w czyszczeniu i wymagają długiego czasu na rozpalenie węgla. W przypadku grillu na propan potrzebna nam jest jedynie butla i 10 minut na rozpalenie maszyny. Dodatkowo możemy dowolnie regulować temperaturę generowaną przez grill zasilany gazem. W przypadku węgla taka możliwość nie istnieje.

Fot.Pixabay

Przyszykuj swoją przestrzeń do grillowania

Jeśli chcemy odpowiednio przygotować się na grillowanie, musimy poczynić wstępne preparacje. Zalecamy wam zacząć od podstawienia obszernego stolika obok miejsca, w którym planujecie grillować. Możecie na nim umieścić wszystkie niezbędne narzędzia kuchenne, dodatki do grilla, główne produkty oraz przyprawy. Upewnij się, że masz zawsze pod ręką nieco wolnego miejsca na odstawienie rusztu z jedzeniem, aby zachować czystość przy swoim miejscu pracy. Nie zapomnij o tym, aby wyposażyć się w szczypce, szczotkę i termometr. Znacznie ułatwią ci rozpoczęcie przygody z grillowaniem.

Wybierz rodzaj jedzenia, które przygotujesz podczas grillowania

W trakcie grillowania potraw zalecamy wam wziąć pod uwagę kilka z najbardziej powszechnych konfiguracji przy pracy z grillem. Przede wszystkim musicie ustalić, jak bardzo rozgrzany powinien być grill. Będzie to oczywiście zależało od rodzaju mięsa, które wyląduje na ruszcie. Po dokładnym ustaleniu posiłków, które cię interesują, możesz określić jak wiele czasu zajmie przygotowanie danego mięsa lub warzyw. Niemal identycznie jak w przypadku podgrzewania piekarnika, pamiętaj o tym, aby zawsze odpowiednio podgrzać grill przed gotowaniem. Bez znaczenia na to, jaka ma być docelowa temperatura, lepiej zawczasu nagrzać grill i ewentualnie wyregulować ją do niższej w razie potrzeby. Na koniec spryskaj delikatnie miejsce przeznaczone do pieczenia malutką ilością oleju. W ten sposób zapobiegniesz przypaleniu mięsa od spodu.

Porady dotyczące przygotowania owoców morza i warzyw na grillu

Ryby fantastycznie się gotują. Szczególnie w warunkach stworzonych przez grill. W przypadku ryb musicie pamiętać, aby nie używać zbyt dużego ognia podczas obróbki termicznej. Tak samo, jak w przypadku drobiu ryby mają bardzo delikatną strukturę. Jeśli je przypalimy, rozlecą się lub nabiorą nieprzyjemnej w smaku tekstury. Dobrym pomysłem, który polecamy wszystkim grillowym kucharzom, jest owinięcie ryby i owoców morza w folię aluminiową. Możecie wypełnić jej wnętrze masłem z wymieszanymi przyprawami. Nie tylko zapobiegniecie przywieraniu ryby do rusztu, ale także zadbacie o jej dodatkowe walory smakowe. Wszelkie skorupiaki nie powinny być gotowane dłużej niż 8 minut na średnim ogniu. Pamiętajmy również o warzywach, które możecie przygotować na grillu. Najlepiej sprawdzą się obgotowane bataty, bakłażany, papryka, cukinia i szparagi. Będą stanowiły wspaniały dodatek do ryby lub mięsa. Zwracajcie jednak uwagę na to, aby przyrządzać warzywa i mięso oddzielnie. W przeciwnym wypadku zbyt szybko się rozgotują na drobną papkę.

Fot.Pixabay

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here