Fot.Pixabay

Grillowanie to niewątpliwie jeden z najbardziej spopularyzowanych sposobów przyrządzania mięsa, warzyw i ryb. Jest to świetna grupowa aktywność. Możemy spotkać się na grillu ze znajomymi lub rodziną, aby miło spędzić czas. Czy zastanawiamy się jednak na co dzień nad metodami grillowania? Jeśli nie, możemy udzielić wam kilku wskazówek, które pomogą wam w szybki sposób zwiększyć waszą efektywność podczas przyrządzania grilla. W tym celu powiemy sobie o kilku stylach grillowania. Wbrew pozorom należy mieć nieco wiedzy, jeśli chcemy stworzyć jedzenie, które podbije kubki smakowe naszych przyjaciół. Zwróćmy zatem uwagę na sposoby grillowania najczęściej wybieranych potraw, czyli mięsa.

Grillowanie wołowiny

Wołowina to chyba jedno z najbardziej spopularyzowanych mięs na całym świecie. Wykorzystujemy je w każdej kulturze. Nic dziwnego, że zdobyła tak ogromne uznanie w uniwersum grilla. Już sama wołowina stanowi kawał dobrego komponentu kuchennego. Z wołowiny możemy stworzyć niezliczone ilości potraw. Przygotujemy pyszne hamburgery, steki, pieczenie oraz klopsy. Mięso to jest też wykorzystywane w kebabach i wielu innych opcjach. Dlaczego zatem nie mielibyśmy wrzucić go na grill? Uważamy, że jedną z najefektywniejszych technik przygotowywania steków jest solenie ich bezpośrednio przed obróbką na grillu.

Fot.Pixabay

Grillowanie jagnięciny

Jeśli pomyślimy o jagnięcinie, zazwyczaj przychodzą nam do głowy kotlety wykonane z tego rodzaju mięsa. Są to sposoby na dodatek do obiadu bardzo popularne w Szwecji i Turcji. Korzystając z tych klasycznych przepisów, możemy postarać się o własną wersję, którą przygotujemy za pośrednictwem grilla. W ten sposób bardzo łatwo rozszerzycie swoje horyzonty związane z przygotowywaniem pysznej jagnięciny. Naszą propozycją jest przygotowanie burgera jagnięcego na grillu. W celu dopełnienia przepisu możecie użyć rozgrzanych kratek grilla do stosowania bułki, aby nadać kotletom dodatkowego aromatu bezpośrednio z pieczywa. Taki sposób na jagnięcinę jest niezwykle banalny i nie zajmuje zbyt wiele czasu.

Grillowanie soczystych żeberek

Żeberka z grilla to prawdziwa klasyka każdego barbecue. Jeśli dysponujecie grillem zasilanym na pellet, powinniście przetestować je w szczególności. Żeberka, które zostały dobrze zamarynowane i powoli uduszone na grillu, który okalał je aromatycznym dymem, to wspaniała potrawa. Są miękkie, soczyste i przede wszystkim proste w przygotowaniu. Jeżeli pragniecie przygotować idealnego grilla, pamiętajcie o tym, że nie może zabraknąć na nim żeberek. Naszą drobną poradą jest wykorzystanie domowego piekarnika w celu wstępnego obgotowania żeberek. Ten trik sprawi, że o wiele lepiej dojdą w środku, jeśli ułożycie je na grillu w połowie upieczone.

Drób i ryby

Grill nadaje się również do przygotowania nieco delikatniejszego mięsa. Jeśli jesteś na diecie lub trzymasz się diety niskotłuszczowej, wcale nie musisz rezygnować z przyjemności w postaci grillowania. Wystarczy, że wybierzesz odpowiednie mięso i warzywa o niskiej zawartości węglowodanów. Zapewniamy was co do tego, że ryby i delikatny drób przygotowane na grillu przeniosą wasze obiady na zupełnie inny poziom. Grillując delikatne mięso na wolnym ogniu, zachowacie wszystkie soki w środku. W ten sposób mięso i ryby nie będą rozpadały się tak jak w piekarniku. Tym samym, zamiast być wysuszone zachowają swoją niezwykle miękką strukturę.

Grillowana wieprzowina

Wieprzowina to budżetowy wybór wśród mięsa, który wcale nie odstaje jakością od niektórych droższych alternatyw. W rzeczywistości przygotowanie odpowiedniej marynaty i grillowanie wieprzowiny sprawi, że stanie się ona waszym ulubionym wyborem. Wieprzowina dzieli się na tak wiele różnorodnych kawałków, że każdy nas będzie mógł znaleźć coś, co mu pasuje. Naszym zdaniem grillowanie wieprzowiny jest niezwykle przyjemną czynnością. Łatwo dopiec ją w środku w taki sposób, aby nie spalić mięsa po bokach. Polędwiczki wieprzowe z dodatkiem ziół, czosnku i cebuli to prawdziwa uczta, która przeniesie nasze podniebienie do krainy marzeń.

Fot.Pixabay

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here