Fot.Pixabay

Grillowanie to coraz popularniejsza metoda w kuchniach na całym świecie. Szczególnie latem, gdy pogoda pozwala nam spotkać się w gronie znajomych lub najbliższej rodziny. Mimo wszystko nie każdy jest zaznajomiony z grillem i jego możliwościami. W naszym wpisie postaramy się nieco przybliżyć to, co można przygotować za pośrednictwem grilla. W ten sposób osoby, które do tej pory preferowały klasyczną kuchnię, zdobędą kilka pomysłów na swoje własne barbecue.

Poznaj grillowanego kurczaka przyrządzonego na grillu

Grillowany kurczak to prawdziwy król kuchni dietetycznej, jeśli chodzi o grillowanie. Jeżeli jesteś na diecie redukcyjnej, prawdopodobnie nie możesz trafić na lepszy pomysł. Grillowanie kurczaka sprawi, że zamkniesz w nim cały sok i aromat dymu. Mięso pozostanie miękkie w środku. Z kolei kratki grilla z lekka przypieką je na zewnątrz. Mimo wszystko uważaj na to, aby nie spalić swojej piersi z kurczaka. Jest to niezwykle delikatny kawałek mięsa. Bardzo łatwo go uszkodzić. Naszą poradą dotyczącą grillowania kurczaka, jest poodcinanie nadmiaru tłuszczu przed wrzuceniem mięsa na ruszt. Nie nacieraj drobiu sosami i przyprawami na samym początku grillowania. Zamiast tego wykorzystaj płynną marynatę, która pozwoli mu zachować miękką strukturę. W przypadku sosów wysoka zawartość cukru może przyspieszyć proces spalania, który zepsuje smak twojego mięsa. Mięso wykładaj na grill jedynie po usunięciu kości, błonek i tłuszczu. Najlepiej pokroić je na ćwiartki, aby szybciej zagotowały się od wewnątrz.

Fot.Pixabay

Pomysł na grillowanego indyka

Pamiętaj, że kruche drobiowe mięso to nie tylko piersi z kurczaka i kawałki udek. Nie zapominajcie również o indyku, który powinien od czasu do czasu zagościć na ruszcie waszego grilla. Tymczasem większość ludzi myśląc o indyku, ma w głowie obraz sporych rozmiarów ptaka, który stanowi główny posiłek podczas amerykańskiego Święta Dziękczynienia. Jeśli nie wiesz, w jaki sposób przemycić mięso z indyka do swojej diety, możesz wypróbować grillowania. Grillowanie indyka jest niezwykle proste i przyjemne. Przypomina obróbkę kurczaka. Chociaż z uwagi na to, że struktura mięsa indyka jest nieco bardziej włóknista i twardsza, musimy dać mu kilka chwil więcej na ruszcie. Pamiętaj też o tym, że indyk jest o wiele większym ptakiem od kurczaka. Kiedy kupujesz dowolne kawałki mięsa z indyka, postaraj się ograniczyć do niewielkich części, aby zmieścić je na grillu. Przygotuj marynatę, odstaw mięso do lodówki na noc, po czym ciesz się fantastycznym obiadem z grilla następnego dnia.

Pomysł na grillowanie ryby

Ryba z grilla to naprawdę wszechstronne danie. Jest miękka i soczysta. Pasuje jako dodatek do naprawdę wielu obiadów. Sprawdzi się w delikatnym sosie koperkowym lub z wiosenną sałatką. Możemy ją podać z batatami, ziemniakami lub ryżem i kaszą gryczaną. Wszystko zależy od preferencji. Jeśli nie wiecie, za jaką rybę zabrać się na grillu, spróbujcie duszonego łososia z masłem. Zetrzyjcie czosnek i swoje ulubione zioła na tarce, po czym wymieszajcie dodatki z masłem. Przygotowanym w ten sposób masłem pozostaje przesmarować rybę i owinąć ją w folię do pieczenia. Ostatnim krokiem jest położenie ryby na grillu i zaczekanie do momentu aż przejdzie aromatem dymu i przypraw.

Jakie warzywa powinny wylądować na naszym grillu?

W przypadku wybierania warzyw na grilla nie powinniśmy ograniczać się niczym. Limitem jest dosłownie nasza wyobraźnia. Aby podsunąć naszym czytelnikom kilka pomysłów, wytypowaliśmy jednak kilka przykładów. Komponują się one w szczególności ze wspomnianymi powyżej rodzajami mięsa i rybami. Niektórzy zastanawiają się nad tym, po co w ogóle grillować warzywa. Cóż, gdy raz wypróbujecie tej metody, przekonacie się za pośrednictwem własnego podniebienia. Delikatnie opalone na grillu warzywa mają całkowicie inny smak. Nie musimy do nich dodawać tłuszczu ani żadnych przypraw. Wszystko zostaje przygotowane ekologiczny, zdrowy sposób. Proponujemy wykorzystać dodatki, takie jak słodkie ziemniaki z grilla, grillowana papryka, pomidory czosnek, pieczarki, grzyby i cebulę.

Fot.Pixabay

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here