Fot.Pixabay

Niezależnie od tego, w jaki sposób przygotowujesz swoją kuchnię, co jakiś czas musisz rozbudować ją o kilka nowych przedmiotów. Czasami będzie to sytuacja związana z przeprowadzką lub po prostu wymiana zepsutych narzędzi kuchennych na nowe. Pamiętaj o tym, że zaopatrzenie kuchni w dobrej jakości narzędzia, pomoże ci przygotować pyszny posiłek dla całej rodziny. Zainwestowanie w odpowiednie narzędzia kuchenne sprawia, że cały proces gotowania staje się zarówno prostszy, jak i przyjemniejszy. Przedstawimy wam kilka niezbędnych narzędzi, które muszą znaleźć się w dosłownie każdej kuchni.

Noże odpowiedniej jakości

Prawdopodobnie nikogo z was nie zdziwi to, że kuchnia musi być wyposażona w odpowiednie noże. Co jednak mamy na myśli poprzez odpowiednie? Cóż, każdy nóż może wyglądać idealnie, leżąc na blacie. Pytanie tylko jak bardzo będzie funkcjonalny, gdy przejdziemy do gotowania posiłku. Jeśli chodzi o noże, wszystkim zalecamy wybór noża szefa kuchni. Jest on doskonałym przykładem tego, jak wszechstronne może być jedno małe narzędzie. Noże szefa kuchni zaliczają się do długich i szerokich elementów wyposażenia. Mogą mieć nawet 10 cali. Taki nóż będzie świetny zarówno do siekana, krojenia, przekładania pokarmu, jak i obierania warzyw i owoców. W przypadku noża szefa kuchni nikt z nas nie powinien oszczędzać. Kup najlepszy, na jaki tylko cię stać. W rzeczywistości tańsze modele nie są opłacalne. Ponieważ to tylko te drogie posłużą nam przez długie lata. Wiele osób uwielbia te modele szczególnie za to, że nie muszą sięgać po inny nóż przy obieraniu i krojeniu.

Fot.Pixabay

Nie zapomnij o deskach do krojenia w swojej kuchni

Dwie deski do krojenia to optymalne rozwiązanie bez względu na to, jak wiele posiłków w ciągu tygodnia przyrządzasz. Jedna z nich może posłużyć ci do obróbki surowej żywności, z kolei na drugiej powinny wylądować gotowane potrawy. Jest to higieniczne rozwiązanie, które pozwoli ci oddzielić bakterie znajdujące się w surowych pokarmach od przygotowanych posiłków. W przypadku krojenia surowego mięsa, ryb i tego podobnych pokarmów zalecamy korzystanie z plastikowej deski. Jest o wiele prostsza w czyszczeniu. Do potraw przygotowanych lub półproduktów możesz wykorzystać drewnianą deskę do krojenia. Najlepiej wybierać między gładkimi modelami, które nie pochłaniają brzydkich zapachów.

Miski ze stali nierdzewnej

Tak samo, jak w przypadku noży, dobrych patelni, czy też sztućców, miski stanowią jeden z podstawowych elementów kuchni. Proponujemy jednak, aby wyposażyć się, chociaż częściowo w miski ze stali nierdzewnej. Od czasu do czasu każdemu przytrafi się zbić naczynie. W ten sposób na przestrzeni lat możemy zostać ze znacznym ubytkiem, jeśli chodzi o nasze naczynia w kuchni. Dzięki miskom ze stali nierdzewnej wyposażycie się w odporne na stłuczenie, poobijanie narzędzia kuchenne. Dodatkowo z uwagi na dodatek metalu odpornego na korozję, mogą służyć wam przez długie lata.

Różnorodne przybory kuchenne

Posiadanie zróżnicowanej kolekcji przyborów kuchennych znacznie ułatwi wasze życie podczas gotowania. Jeśli lubisz przyrządzić w ciągu tygodnia kilka przepisów, postaw na posiadanie przynajmniej kilku z naszych propozycji. Naszym zdaniem każdemu przyda się obieraczka do ziemniaków. Dodatkowo możemy nią obrać niektóre z innych warzyw i owoców. Marchew, seler i jabłka. Dodatkowo zakupcie kilka kompletów drewnianych łyżek i silikonowych szpatułek. Krok ten nabiera szczególnego znaczenia, gdy macie do czynienia z patelniami wyposażonymi w powłokę odporną na przywieranie. Patelnie te są szczególnie podatne na zarysowania, które mogą trwale uszkodzić ich powłoki. Innymi narzędziami, na które możemy zwrócić uwagę, jest łyżka cedzakowa, młotek do rozbijania mięsa i kilka rzeczy dla fanów pieczenia. Na przykład wałek do ciasta i trzepaczka do jajek.

Fot.Pixabay

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here