Fot.Pixabay

Z czasem, gdy poznasz więcej opinii na temat grillowania, zauważysz, że każdy rodzaj jest fantastyczny. Okazuje się, że każdy z użytkowników grilla wychwala swój model pod niebiosa bez względu na jego specyfikacje. W rzeczywistości jednak najlepszym grillem będzie ten, który sprosta twoim oczekiwaniom. Jeżeli jednak chcesz, aby dany model grilla sprostał twoim oczekiwaniom, musisz zapoznać się z informacjami na temat poszczególnych modeli. Grill powinien być dopasowany zarówno do stylu gotowania, jak i budżetu, którym dysponujesz. Pomożemy ci zdobyć wystarczającą wiedzę do podjęcia decyzji związanej z wyborem konkretnego rodzaju grilla.

Poznaj grill zasilany gazem

Ze statystyk wynika, że grille gazowe są dzisiaj najpopularniejszymi rodzajami grilla. Grill ten w przystępnej cenie oferuje łatwy dostęp do paliwa, możemy go rozpalić bez względu na pogodę oraz jest łatwy w obsłudze. Jeśli zależy wam na szybkim przyrządzeniu jedzenia, będzie on faworytem, który powinniście poważnie rozważyć. Dokładne rozgrzanie i zrumienienie niektórych potraw zajmie na grillu gazowym zaledwie 10 minut. Wystarczy wcisnąć przycisk, który odpowiada za zapłon. Uważamy, że jest to narzędzie wręcz idealne dla kucharza, który gotuje często. Grille gazowe, chociaż powstały dawno temu są nieustannie unowocześniane. W wielu modelach znajdziecie szerokie płyty gazowe o oddzielnych palnikach. Dzięki temu możecie podgrzewać poszczególne rodzaje jedzenia w różnej temperaturze. Pragniemy również zwrócić uwagę na to, że najpopularniejsze z nowoczesnych modeli mają nawet wbudowane wifi. Za pośrednictwem tej opcji możecie połączyć grill z telefonem i obserwować stan potraw na odległość. Grille gazowe niestety zajmują sporo miejsca.

Fot.Pixabay

Grille opalane węglem drzewnym

To na co możemy zwrócić uwagę na samym początku, jest smak oferowany przez grille zasilane na węgiel drzewny. Oferują one o wiele lepszy aromaty i doznania smakowe od modeli wykorzystujących gaz. Niektórzy fani wędzenia na wolnym ogniu uważają, że opalanie mięsa węglem, to jedyna słuszna metoda. Inne są świętokradztwem! Jeśli macie w planach wybrać grill na węgiel drzewny, musimy was przestrzec przed pewnymi czynnikami. Szczególną uwagę zwracamy na sam węgiel drzewny. Grill wymaga tego specyficznego paliwa, dlatego też musisz inwestować w brykiety i węgiel. Węgiel potrzebuje całkiem sporo czasu, aby rozpalić ogień. W rzeczywistości sam moment rozpalania grilla na węgiel może wywołać w was sporo frustracji. Najlepiej zaplanować na spokojnie 20 do 30 minut na samo rozpalenie grilla, zanim położymy na nim mięso. Następnie w odróżnieniu od modelu gazowego, węgla na węgiel nie można po prostu wyłączyć w dowolnym momencie. Jest to wybór dla osób, którym niezbyt się spieszy.

Grille elektryczne

Grille elektryczne to modele, które charakteryzują się neutralnym smakiem z uwagi na brak absorbowania aromatów podczas spalania. Mimo to musimy pochwalić ich niewątpliwą wszechstronność. Grilla elektrycznego możecie używać dosłownie wszędzie. Na balkonie, na tarasie, w kuchni oraz na świeżym powietrzu. Grille elektryczne jako nieliczne z tego rodzaju urządzeń zabierzecie wszędzie ze sobą. Grille te nie wymagają także żadnego paliwa. Jedyne co jest wam potrzebne to gniazdko elektryczne ze stałym dopływem prądu, aby maszynka działała. Większość osób prawdopodobnie nie wybierze go z uwagi na brak aromatu pochodzącego z dymu. Jeśli zależy ci na nim, być może również powinieneś zrezygnować z tego wyboru.

Grille na pellet drzewny

Chociaż nie należą do najpopularniejszych wśród maszyn do grillowania, modele zasilane na pellet cieszą się całkiem sporym uznaniem. Grille na pellety spalają odłamki sprasowanego drewna i trocin. Wszystko co znajduje się w nich to biomasa. Z uwagi na to stanowią fantastyczne źródło podpałki do obsmażania mięsa. Ich dym jest całkowicie pozbawiony toksyn i nada potrawom fantastycznego aromatu niczym z wędzarni. Pomimo tego, że jesteś ograniczony do paliwa w postaci sprasowanego pelletu, możesz dowolnie regulować temperaturę w trakcie grilla. Modele na pellet są dziś produkowane zgodnie z systemami hołdującymi zautomatyzowanej obsłudze. Rozpalenie go zajmuje kilka chwil i opiera się na przekręceniu jednego przycisku. Grille na pellet nie są tanie. Podobnie jak i paliwo do nich. Jednakże nie mają sobie równych, jeśli chodzi o efekty związane ze smażeniem.

Fot.Pixabay

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here