Fot.Pixabay

Zastawa stołowa może być świetnym elementem dekoracyjnym, który doda ucztom elegancji. Wielu ludzi nie wie jednak, w jaki sposób skompletować swoją własną zastawę. Jeżeli szukasz efektywnego sposobu na jej wykorzystanie, zapoznaj się z naszymi poniższymi poradami. Piękna, dobrze skomponowana zastawa stołowa to coś znacznie więcej, niż tylko naczynia do serwowania dań. Odpowiedni zestaw ozdobnych naczyń tworzy wspaniały nastrój podczas rodzinnych spotkań i wyraża styl gospodarza domu. Okazuje się jednak, że zrozumienie subtelnych różnić między poszczególnymi rodzajami zastawy stołowej od formalnej, po codzienny serwis obiadowy sprawia wiele problemów. Który zestaw będzie zatem pasował do twojego domu?

Rodzaje materiałów

Zanim zaczniemy zastanawiać się na dobre nad wzorami i różnorodnymi kolorami, w które producenci odziewają serwisy obiadowe, wybierzmy materiał. Zastanów się nad tym, jaki rodzaj materiału lubisz, zanim zwrócisz uwagę na estetyczne aspekty zastawy stołowej. Wybór i dostępność na rynku oscylują na naprawdę satysfakcjonującym poziomie. Możemy wybierać między zastawą z porcelany, srebra, ceramiki, kamionki, a to jedynie kilka z popularnych materiałów. Jakie jednak zalety kryją się za poszczególnymi zestawami? Zaczynając od porcelany kostnej, możemy powiedzieć, że jest ona najlżejszym wyborem oferującym wytrzymałość naczynia. Dzięki temu może nam posłużyć nie tylko jako odświętna ozdoba nakrycia, ale także jako zastawa do codziennego użytku. Jej wytrzymałość objawia się głównie dzięki odporności na odpryski. Kolejnym wartym poruszenia materiałem jest ceramika. Należy do jednego z najstarszych materiałów wykorzystywanych w przemyśle. Potrafi zachwycić elegancją, jednak nie oferuje odporności na uszkodzenia. Porcelana może łatwo się uszkodzić pod wpływem wysokiej temperatury. Dlatego też powinniśmy trzymać ją z daleka od zmywarki i mikrofalówki.

Fot.Pixabay

Styl zastawy stołowej

Zastawa stołowa oprócz swojego praktycznego użycia, będzie musiała nacieszyć oczy nasze oraz naszych gości. Bardzo ważne, aby każdy wiedział, w jaki sposób ułożyc swoje sztućce na stole. Istotne są także akcenty, kolory, wzory i dodatki dostępne są w niezwykłej różnorodności. Niektóre style będą nieco bardziej formalne, inne prostsze nadadzą się do wyciągnięcia zastawy przy codziennym rodzinnym obiedzie. Do formalnych naczyń zwykle zaliczymy te wykonane z tradycyjnej porcelany i kamionki. Typowe naczynia gliniane będą z kolei stanowiły świetny ekwipunek do codziennych obiadów. Pamiętajmy, aby zastawa stołowa przeznaczona do codziennego użytku była jak najtrwalsza. Jeżeli nie możemy podjąć pośredniej decyzji między kolorami i wzorami, możemy wyposażyć się w kilka zestawów. Jeden do codziennego użytku, inny na przyjęcia towarzyskie, z kolei jeszcze inny przeznaczony na spotkania w trakcie świąt. Jeśli chcemy dokonać dobrego wyboru, musimy ostatecznie wyjść poza formalne i nieformalne aspekty.

Aby dopasować zestaw naczyń do indywidualnych preferencji, warto zadać sobie pytanie dotyczące interesujących nas kategorii stylistycznych. Pragniemy postawić na minimalizm? W tym przypadku najlepszym wyborem będzie jednolita, biała zastawa wykonana z kości słoniowej. Jeżeli jednak chcemy nieco ożywić jadalnie, wybór zastawy wypełnionej intrygującymi wzorami i kolorami zwracającymi uwagę gości będzie lepszym wyborem. Wybór talerzy, misek i salaterek na żywność z ładnym obramowaniem i pstrokatym kolorem doda osobowości naszym wnętrzom, a zarazem ożywi potrawę. Niektórzy ludzie nie popierają jednak trendów. Wolą postawić na coś nieco bardziej klasycznego i pewnego. Coś, co sprawdza się od wielu lat. Dlaczego zatem nie odważyć i nie zainwestować w tradycyjną porcelanę z pasiastymi elementami i prostymi wzorami? Elegancka baza w kuchni jest ponadczasowa. Wieloletnie zastawy stołowe oferują dziś fantastyczny kompromis między codziennym ekwipunkiem w jadalni i ozdobą, z której skorzystamy jedynie podczas specjalnych okazji. Elegancki, kolorowy akcent oferuje niezbyt krzykliwy i bezpieczny sposób na dopełnienie rodzinnego stołu ciekawą ozdobą.

Fot.Pixabay

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here