homar przyrządzanie

Zaprosiłaś na kolację przyjaciół, z którymi dawno się nie widziałaś? Jesteś szczęśliwa, że w końcu się spotkacie i nadrobicie zaległości w rozmowach na różne tematy? Nie możesz się doczekać, jednak pewna myśl spędza Ci sen z powiek? Mianowicie nie masz bladego pojęcia co podać do jedzenia, aby nie był to zwyczajny posiłek, lecz wyszukany i wzbudzający zainteresowanie Twoich gości oraz podkreślający wyjątkowe spotkanie po latach.

W takim przypadku warto poszukać w Internecie ciekawych pomysłów na oryginalne dania. Istnieje mnóstwo portali poświęconych tematyce kulinarnej, więc jest w czym wybierać. Z pewnością znajdziesz przepis, który skradnie serce Twoje i Twoich gości.

Czy homar jest dobrym pomysłem na wykwintną kolację?

Do wyszukanych i oryginalnych dań z pewnością należy homar. W Polsce raczej rzadko jada się go w domu. Jeżeli jest spożywany to najczęściej w restauracji lub też na wakacjach, w ramach próbowania nowych smaków. Istnieje zatem duże prawdopodobieństwo, że Twoi gości nie jedli dotychczas homara i u Ciebie spożyją go po raz pierwszy, co sprawi, że Twoją kolację zapamiętają jako oryginalną i wyjątkową. Natomiast, jeżeli już mieli okazję jeść homara, to nie masz się czym martwić. Mięso z tego gatunku skorupiaków uważane jest za niezwykle smaczne, kremowe i miękkie, dzięki czemu nawet bez dodatku masła smakuje wybornie, a co za tym idzie, goście z pewnością będą zadowoleni.

Jak przygotować homara?

Otóż najbardziej popularnym sposobem jest gotowanie skorupiaka we wrzącej, osolonej wodzie. W przypadku homara zamrożonego czas gotowania wynosi zwykle od 3 do 5 minut. Natomiast w przypadku żywego skorupiaka, czas ten wydłuża się do 12-15 minut. Należy przy tym pamiętać, aby gotować na wolnym ogniu a czas odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Doskonałym pomysłem jest także ugotowania homara na parze.

Jak rozpoznać, że mięso homara jest ugotowane?

Mianowicie po wyjęciu homara jego odnóża z łatwością powinny oddzielić się od pancerza. Dlatego kluczowy jest odpowiedni czas gotowania homara. Nie można go rozgotować, gdyż wówczas oddzielenie mięsa od pancerza będzie trudne, a poza tym smak homara będzie gorszy. Odpowiednio ugotowane mięso homara powinno być białe oraz zwarte.

Gdy homar jest już ugotowany, należy go obrać. Do tego celu można wykorzystać zwykły nóż, specjalnie przeznaczone do tego sztućce lub też posłużyć się palcami rąk. Obrane mięso można wykorzystać do sporządzenia ciekawych dań z homarem w roli głównej, na przykład zapiekanki czy sałatki. Jednak idealnie sprawdzi się także podanie ugotowanego homara w obecności pieczywa z dodatkiem masła czosnkowego. Dodatkowo warto wspomnieć, iż do tego rodzaju mięsa doskonale pasuje białe wino.

Podsumowując, jeżeli chcesz przyrządzić wykwintną kolację, to idealnie sprawdzi się w tej kwestii homar. Jak się okazuje, jego przygotowanie nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne. Jednak co najważniejsze mięso tego skorupiaka jest uważane za rarytas. Tak więc goście z pewnością docenią starania gospodarza w kwestii przyrządzenia posiłku oraz wyjdą zadowoleni, wspominając przez dłuższy czas przepyszną kolację.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here