homar

W Polsce homar uznawany jest za danie niezwykle ekskluzywne. Przemawia za tym m.in. cena, forma podania, poziom dostępności tego zwierzęcia w naszym kraju. Gdy zdecydujemy się ugotować tę szlachetną potrawę, aby zaimponować naszej miłości lub naszym znajomym, musimy bacznie przestrzegać reguł, dotyczących skomplikowanego sposobu przygotowania. Poniżej prezentuję najprostszy przepis na homara dla początkujących.

Gdzie kupić homara?

Najszlachetniejsze ze skorupiaków są trudno dostępne w Polsce, najłatwiej znaleźć je w największych marketach. W tych sklepach prawdopodobnie spotkamy najpopularniejsze rodzaje homarów: homar amerykański, charakteryzujący się wielkością, niebagatelnym smakiem oraz oliwkowym kolorem. Drugim najbardziej znanym jest homar europejski, który jest mniejszy, ciemniejszej barwy, lecz również jego smak zyskuje uznanie u wielu smakoszy.

Wybór homara

Najważniejsza przy wyborze homara z akwarium jest jego energia oraz twardy pancerz, świadczący o zdrowiu skorupiaka.

Sposób przechowywania homara

Zdrowemu zwierzęciu nic nie grozi podczas podróży ze sklepu do domu, dlatego zapakowany w sklepie, może przebywać drogę w bezpieczny sposób wraz z nami, aż trafi do lodówki. Najlepszym wyborem będzie dolna półka lodówki, pozostawiana na wyłączność dla króla skorupiaków.

Sposób przygotowania homara

  • Włóż homara do zamrażarki na 30 minut.
  • Gotuj wodę w dużym garnku, odpowiednim do rozmiarów skorupiaka.
  • Dodaj do wody liść laurowy oraz odrobinę soli.
  • Wrzuć stawonoga do wrzącej wody, gotując go do czerwoności (około 10 minut).
  • Wyciągnij homara, wrzucając go od razu do zimnej wody, aby ostygł.
  • Gdy homar ostygnie, wykonaj cięcie ostrym nożem, zaczynając od grzbietu. Tniemy go w pół.
  • Wyciągamy widelczykiem bladoróżowe mięso z odwłoku/ogona homara.
  • Po wyciągnięciu całej mięsnej zawartości z przeciętego homara, pozostałości w postaci białek oraz innych niedoskonałości, dokładnie wymyj. (Czyń tak, ku lepszej prezentacji swojego dania wraz z końcem całego procesu przygotowania).
  • Odłam szczypce z obu stron.
  • Aby wyciągnąć mięso ze szczypiec, przydadzą Ci się specjalne szczypce do homara, dzięki którym w prosty sposób będziesz w stanie wydobyć mięso z tej części skorupiaka, którego jest tam wiele. Jeśli nie posiadasz tego specjalnego przyrządu, możesz znaleźć alternatywę, rozłupując szczypce nożem, delikatnie wydobywając mięso za pomocą widelczyka lub dłoni.

Sposób podania homara

  • Mięso z odwłoku homara połóż w okolicach, z których je wydobyłeś, natomiast mięso ze szczypiec usadów w okolicach głowotułowia, z którego wyzbyliśmy się, wymywając, skrobiąc niepożądane części.
  • Tak przygotowanego homara najlepiej podawać z masłem czosnkowym lub majonezem, można go delikatnie podpiec, w zależności od preferencji.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here